تجربه کاربری UX حاصل تعامل کاربر با محصولات و خدمات شماست که اهمیت به سزایی در موفقیت کسب و کار شما خواهد داشت. برای دستیابی به این هدف مهم، به کارگیری اصول و قواعد طراحی تجربه کاربری مناسب اهمیت دارد. طراحی درست و اصولی تجربه کاربری نیاز به تجربه و آزمون و خطای بسیار دارد؛ لذا ممکن است اشتباهاتی هم در این مسیر صورت بگیرید.
از این رو در این مقاله قصد داریم تا در خصوص اشتباهات رایج طراحی تجربه کاربری صحبت کنیم. بدیهی است که اطلاع از این موارد و ممانعت از انجام آنها نقش مهمی در موفقیت کسب و کار شما در دنیای آنلاین دارد.
اشتباهات رایج طراحی تجربه کاربری UX
وجود تجربه کاربری مناسب برای بهینه سازی وبسایت شما اهمیت بسیاری دارد؛ زیرا هم به جذب کاربر و هم تعامل او با کسب و کار شما کمک بسیاری خواهد کرد. با این حال در فرآیند طراحی UX اشتباهات رایجی وجود دارند که که میتواند صدمات بزرگی به کسب و کار شما وارد کند. دقت کنید که با ممانعت از این اشتباهات میتوانید کاربران خود را حفظ کنید و همچنان تعامل سازنده با آنها داشته باشید.
وجود پاپآپهای غیر ضروری در وبسایت
سال 2017 بود که گوگل رسماً اعلام کرد که استفاده از پاپآپهایی که ایمیل کاربران را جمع میکنند، وبسایتها را طبق الگوریتم پاندا مشمول جریمه خواهد کرد. در حال حاضر هم بسیاری از وبسایتها از پاپآپ استفاده میکنند؛ اما آنچه در اینجا اهمیت دارد استفاده درست و اصولی از آنهاست. از جمله پاپآپهایی که به سایت ها آسیب وارد کردهاند عبارتند از:
- پاپآپهایی که منجر به مسدود شدن محتوا می شوند.
- پاپآپهایی که فضای بزرگی از مرورگر و نمایشگر را اشغال می کنند.
- پاپآپهایی که سبب مزاحمت کاربر و رفتن آنها از وبسایت می شوند
- پاپآپهایی که به دلیل طراحی غلط و اشتباه در کد نویسی عملکرد نادرستی دارند.
لازم به ذکر است که تا جایی که استفاده از پاپ آپ ضروری نیست از آنها استفاده نکنید. همچنین توصیه میشود که به جای پاپآپ از CTA یک لندینگ پیج استفاده نمایید.

استفاده از کنتراستهای رنگی ضعیف در طراحی
از جمله اشتباهات رایج طراحی تجربه کاربری این است که فونتهای نازک همراه با کنتراست رنگی ضعیف ایجاد میکنند، که نه تها جلوه زیبایی ایجاد نمیکنند بلکه موجب اشکال در خوانایی خواهند شد.
از این رو توصیه میشود که از فونتهایی استفاده کنید که در رزولوشن و ابعاد متفاوت خوانایی قابل قبولی داشته باشند. به علاوه تناسب میان رنگ پس زمینه و متن را طوری انتخاب کنید که خوانا باشد و چشم را اذیت نکند.
دیگر نکته مهم در طراحی این است که حتماً محتوای خود را در نمایشگرهای مختلف بررسی کنید تا مطمئن شوید نمایش خوبی دارد.
به کارگیری فرمهای طولانی
سعی کنید تا جای ممکن از فرمهای اطلاعات کوتاه در طراحی تجربه کاربری استفاده کنید. فرمهای طولانی اگرچه اطلاعات بیشتری از کاربران دریافت می کنند اما توجه داشته باشید که کاربران از تکمیل چنین فرمهایی متنفرند. از این رو حتماً فرمهای اطلاعات را ساده و کوتاه طراحی کنید.
عدم خوانایی محتوا
در طراحی UX دسترسی و البته خوانایی محتوا اهمیت زیادی دارد. سعی کنید از فوت یا تایپوگرافیهای خلاقانه یا بهتر بگوییم ترند، درصورتی استفاده کنید که با خوانایی محتوا تضاد نداشته باشد. روشن است که تجربه کاربری از ترند یا خلاق بودن مهمتر است. از این رو از روشهایی استفاده کنید که تعامل شما با کاربر را زیاد کند. به علاوه با استفاده از کوتاه کننده لینک میتوانید قدمهای مهمتری در این راستا بردارید.
عدم وجود محتوای ذهنی در طراحی
طراحی تجربه کاربری و محتوا نویسی اگرچه دو فرآیند جدا از همدیگر هستند اما تأثیرگذاری آنها بر هم اهمیت بسیار زیادی دارد؛ به طوری که بی توجهی به این تأثیرگذاری به تجربه کاربری صدمه میزند.
اینکه مخاطب چگونه میتواند به محتوای شما دسترسی داشته باشد یا چگونه آن را به اشتراک بگذارد، همه از مواردی است که بایستی در طراحی سایت و استراتژی محتوایی مدنظر قرار بگیرند.
از این رو بهتر است که تیم طراحی و تیم محتوا همگام با هم در انجام پروژه عمل کنند تا این تأثیرگذاری اجرایی شود و تجربه کاربری بهتری صورت بگیرد.

استفاده نکردن از منوهای شناور
سعی کنید از منوی اصلی شناور استفاده کنید که کاربران هنگام جستجوی یک صفحه خاص دچار سردرگمی نشوند. درواقع یکی از اشتباهات رایج طراحی تجربه کاربری عدم استفاده از منوی شناور است. منظور از منوی شناور این است که کاربر هنگام اسکرول کردن روی محتوا، نوار اصلی را در بالای صفحه مشاهده کند. البته بهتر این است که هنگام اسکرول کردن به سمت بالا نوار منوی اصلی مشاهده شود نه هنگام اسکرول کردن به سمت پایین.
موقعیتهای غلط در محتوا
محتوای ستونی در طراحی شاید در نگاه اول اهمیت بیشتری داشته باشد؛ اما با این حال ستونهای کناری، تبلیغات، بنرها و مواردی از این دست تأثیرات مثبتی روی تجربه کاربری دارد.
در اطراف محتوای اصلی، باید فضای کافی وجود داشته باشد تا موجب شلوغی و مزاحمت کاربران نشوند. توجه داشته باشید که عناصر موجود در صفحه، نباید تمرکز روی محتوای اصلی را برای کاربران مختل کند.
عدم توجه به عادات و علاقه مندیهای کاربران
درصورتی که بخواهید خلاقیت را در طراحی خود به کار بگیرید، سعی کنید تا عادات کاربران خود را مدنظر قرار دهید. درواقع در طراحی وبسایت، نرم افزار یا اپلیکیشن در صورتی که میخواهید عملکردی خلاقانه و غیر معمول انجام دهید تجربه کاربری را مدنظر قرار دهید.
بکارگیری ابزارهای تست غلط
بررسی و تحلیل تجربه کاربری تا حدود زیادی ذهنی است و بایستی از سوی افراد صورت بگیرد. با این حال شما میتوانید از ابزارهایی هم برای تجزیه و تحلیل تجربه کاربری استفاده کنید. این ابزارها میتوانند در برخی موارد مشکلات مهم را شناسایی کنند؛ اما سعی کنید در کنار آنها تمرکز و توجه ذهنی روی تجربه کاربری را هم مدنظر داشته باشید.