طولی نمیکشدکه خریدهای حضوری جای خود را به طور کامل به خریدهای آنلاین بدهند. پیشرفت تکنولوژی، شرایط زندگی و … همگی ما را به سمت این اتفاق مهم سوق میدهند. هر قدر زودتر سوار بر این موج تغییر شوید و حضور خود را در دنیای آنلاین اعلام کنید، زودتر به رشد و موفقیت میرسید و حرفهای و با تجربه میشوید.
افزایش فروش آنلاین میتواند در شبکههای اجتماعی مثل اینستاگرام، تلگرام یا از طریق وب سایتهای فروشگاهی محقق شود که در مورد وب سایتهای فروشگاهی به طور مفصل در مقالهای با عنوان «وب سایت فروشگاهی باید چه امکاناتی داشته باشد؟» صحبت کردهایم. داشتن فروش در این فضاهای آنلاین نیازمند به کارگیری استراتژیهای مختلفی است. در این مقاله با راهکارهایی آشنا میشویم که فارغ از نوع بستر آنلاینی که در آن محصولات خود را به فروش میرسانید، کمک میکند تا فروش خود را بالا ببرید و از رقیبهایتان پیشی بگیرید.
برای افزایش فروش آنلاین چیکار کنم؟
نکات بسیاری هست که برای افزایش فروش آنلاین خود میتوانید از آنها بهره ببرید. در زیر با موارد عمومیای آشنا میشویم که بدون در نظر گرفتن نوع کسب و کارتان میتوانید آنها را در استراتژیهای افزایش فروش آنلاین خود بگنجانید.
شناخت مخاطب
شناخت مخاطب یکی از اهداف اولیه هر کسب و کاری است. رسیدن به این هدف برای کسب و کارهای حضوری با توجه به تعامل مستقیمی که با مخاطبها دارند، کمی آسانتر به نظر میرسد اما شناختن مخاطب برای کسب و کارهای آنلاین کمی سختتر خواهد بود.
با تعیین پرسونای مخاطبها خود اولین قدم برای افزایش فروش خود را برداشتهاید. در صورتی که مخاطبها که همان مشتریهای باالقوه شما هستند را به خوبی بشناسید و درک کنید، بهتر میتوانید نیاز و خواست او را برطرف کنید. احتمالاً از خود میپرسید که چگونه میتوانم در فضای آنلاین با مخاطبهای خود آشنا شوم؟ خب برای تعیین پرسونای مخاطب خود میتوانید با چند پرسش ابتدایی کار خود را شروع کنید:
- محصول من چه نیاز و خواستی را از مخاطب برطرف میکند؟
- چرا مخاطب باید محصول یا خدمات من را انتخاب کند؟
- چطور میتوانم به مخاطبهای خود دسترسی داشته باشم؟
بگذارید با مثالی این مبحث را برایتان روشنتر کنیم. تصور کنید که قصد دارید فروشگاه اینترنتی لباس بچگانه راهاندازی کنید. درمرحلهی اول باید ببینید چه کسانی قرار است مشتری شما باشند، این افراد چه ویژگیهایی دارند، چه جنسیتی دارند، چند ساله هستند و … . خب مخاطبهای شما بیشتر مادرها خواهند بود و با توجه به اینکه این مادرها باید بچهی کم سن و سالی داشته باشند و به گوشی هوشمند یا کامپیوتر و اینترنت دسترسی داشته باشند، احتمالاً رنج سنی بیشتر آنها 25 تا 40 سال خواهد بود. پس با در نظر گرفتن چنین مخاطبی اقدام به تولید محتوا برای کسب و کار آنلاین خود کنید.
ضمن اینکه فضاهای آنلاین ابزارهای مختلفی برای رصد کردن و شناخت بیشتر و بهتر مخاطبها در اختیارتان میگذارد که میتوانید با استفاده از این ابزارها هر روز بیشتر از روز قبل عملکرد و در نتیجه فروش خود را بهبود ببخشید.

دستهبندی محصولات
بسیار مهم است که محصولات یا خدمات خود را در دستهبندی مناسب و مرتبط قرار دهید. خرید از وب سایتی که هیچ دستهبندی برای کالاهای خود ندارد مثل خرید از یک فروشگاه به هم ریخته و بدون نظم و ترتیب است که نه تنها نمیتوانید محصول مورد نظر خود را در آن پیدا کنید، بلکه گیج و سردرگم از آن بیرون میزنید. پس با عدم توجه به همین نکتهی به ظاهر ساده ، میتوانید با مشتریهای خود خداحافظی کنید چرا که آنها در فروشگاه شما به هیچ نتیجهای نمیرسند.
بنابراین برای افزایش فروش آنلاین حتماً به دستهبندی محصولات خود با در نظر گرفتن کارآیی، برند، مدل، رنگ و … بپردازید تا بتوانید به مخاطب کمک کنید آنچه را که میخواهد راحت و سریع پیدا کند. بدین ترتیب به افزایش فروش خود کمک کردهاید. برای نمونه میتوانید به سایت قدرتمند و پر طرفدار دیجی کالا سری بزنید و به عنوان یک مخاطب ببینید که چقدر دستهبندی محصولات باعث رضایت و راحتی کار شما میشود.
جلب اعتماد و رضایت مشتری
مخاطبها معمولاً به دنبال فروشگاههای آنلاینی هستند که امکانات بیشتر و خدمات بهتری را ارائه میکنند. با رعایت کردن نکات زیر میتوانید رضایت و اعتماد مخاطبهای خود را داشته باشید، رشد چشمگیری را در فروش خود شاهد باشید و در نهایت مشتریان وفادار و دائمی برای خود بسازید.
- امکان پرداخت اینترنتی
یکی از راهکارهایی که میتواند موجب رضایت مشتری شود، ایجاد درگاه پرداخت اینترنتی معتبر برای فروشگاهتان است. سعی کنید حتی المقدور یک یا چند درگاه پرداخت برای فروشگاه خود ایجاد کنید، این کار علاوه بر اینکه خیال مخاطب را از معتبر بودن شما راحت میکند، روند خرید را برای او سادهتر و راحتتر میسازد.
- داشتن خدمات و ضمانت پس از فروش
با داشتن چنین امکانی مشتری با اطمینان بیشتری از شما خرید میکند. اگر مشتری بداند که شما در مقابل نقصهای احتمالی کالا پاسخگو خواهید بود و در صورت بروز مشکل میتواند کالا را مرجوع یا تعویض کند، بی تردید فروشگاه شما را برای خرید انتخاب خواهد کرد. داشتن گارانتی محصول هم یکی دیگر از گزینههایی است که به جلب اعتماد مخاطب و افزایش فروش شما کمک میکند.
- ارسال رایگان
بسیاری از فروشگاههای آنلاین از این نکته برای تشویق مشتری به خرید بیشتر استفاده میکنند به این صورت که اگر مشتری بیشتر از یک مبلغ مشخص از آنها خرید کند، ارسال سفارش آنها به صورت رایگان خواهد بود. این موضوع از لحاظ مالی مشکلی برای شما به وجود نخواهد آورد ولی حس خوبی را به مشتری القا خواهد کرد.
- تخفیف و آفرهای دیگر
با استفاده از تخفیف سود خود را کم میکنید ولی در عوض تعداد فروشتان را بسیار زیاد میکنید و سود خوبی به دست میآورید. گذاشتن تخفیف در هر صورت و شکلی پاسخگو است. میتوانید تخفیفهای لحظهای بگذارید، از تخفیفهای فصلی یا مناسبتی برای جذب مشتری استفاده کنید و … . ضمن اینکه با آفرهای دیگری مثل دادن اشانتیون روی خریدهای بالا مشتری را به خرید بیشتر و تعامل بیشتر با خود تشویق کنید.

طراحی خلاقانه و عکسهای جذاب
از قدرت و اثرگذاری طراحی سایت، صفحهی اینستاگرام و … خود غافل نشوید. زیبایی بصری توجه هر مخاطبی را به خود جلب میکند. حتماً در طراحی پیج اینستاگرام و سایت خود خلاقیت و مهارت به خرج دهید. قطعاً دیدن عکسهایی زیبا که کارآیی محصول را نشان میدهد و ویژگیهای خاص او را نمایان میسازد بسیار ترغیبکنندهتر از عکسهای ساده و بدون خلاقیت است.
داشتن تصاویری با کیفیت و جذاب نه تنها کمک میکند که مخاطب بیشتر با محصول شما آشنا شود بلکه کمک میکند تا انتخاب بهتر و مناسبتری داشته باشد. از به کاربرد بردن عکسهای کپی و تکراری بپرهیزید که اعتبار و صداقت شما را زیر سؤال میبرد و مخاطبها را فراری میدهد.
پروسهی سفارشدهی آسان
یکی از راهکارهای افزایش فروش آنلاین این است که تا میتوانید پروسهی سفارش محصول را برای کاربر آسان سازید. طبق تحقیقات، فروشگاههای آنلاینی که فرآیند خریدی ساده دارند، مشتریهای بسیار بیشتری داشته و در صورتی که روند سفارش فروشگاه شما پیچیده و طولانی باشد، مشتریهای زیادی را از دست خواهید داد.
سعی کنید سیستم خریدی داشته باشید که کاربر در هر مرحله امکان بازگشت به مرحلهی قبل و ویرایش را داشته باشد و مجبور نشود به خاطر یک اشتباه دوباره از اول پروسهی سفارش را شروع کند. علاوه بر این از اجبار مشتری به پر کردن فرمهای بی ربط به سفارش و موارد غیر ضروری بپرهیزید.
همچنین میتوانید با ایجاد سیستمی کار مخاطب را برای سفارشهای آتی آسانتر سازید برای مثال با ذخیره کردن اطلاعات مشتری و عدم نیاز ورود مجدد اطلاعات در خریدهای بعدی.
نکتهی دیگری که در این مورد بد نیست به آن اشاره کرد، امکان سفارش از طریق کامپیوتر و گوشی است. اگر که وب سایت فروشگاهی دارید، مطمئن شوید که سایت شما هم برای کاربران سیستم و هم کاربران موبایل در دسترس بوده و بهینه شده است.
تبلیغ در فضاهای مناسب
چه فروش حضوری داشته باشید، چه فروش اینترنتی باید برای ارتباط با مخاطب و افزایش فروش خود دست به تبلیغات بزنید. البته تبلیغ در فضای اینترنت تنوع بالایی داشته و شما باید با توجه به نوع مخاطبهایتان، هدفتان از تبلیغ، بودجهتان و … اقدام به تبلیغی مناسب و کارآمد برای کسب و کارتان کنید.
شناخت مخاطبها و هدفتان کمک میکند که بدانید کجا و چطور تبلیغات خود را به نمایش بگذارید تا بیشترین بازخورد و برگشت سرمایه را از تبلیغ خود به دست آورید.

همراه ماندن با مشتری
مشتری را به حال خود رها نکنید. یکی از عادتهای بد بسیاری از فروشگاههای آنلاین که باعث افت فروششان میشود، فراموش کردن مشتری است طوری که انگار فقط همان یک خرید مشتری برایشان کافی بوده است و دیگر نیازی به او ندارند. این واکنش بدترین انتخابی است که میتوانید داشته باشید. در واقع بعد از خرید مشتری، تازه کارتان شروع میشود.
همراه ماندن با مشتری نه تنها رزومهی خوبی برای کسب و کار شما به حساب میآید و کمک میکند تا مشتریهای بیشتری جذب کنید بلکه مشتریهای قبلیتان را به مشتریان دائمی شما تبدیل میکند. برای این کار میتوانید به محض ثبت سفارش توسط مشتری اطلاعات مورد نیاز از جمله جزئیات سفارش را از طریق ایمیل و پیامک به مشتری ارسال کنید.
در مورد نحوهی ارسال و زمان ارسال به او اطلاعرسانی کنید و پس از دریافت سفارش از او در مورد سفارشی که داشته و پروسهی تحویل و … نظرسنجی کنید. اینگونه به مشتری خود نشان میدهید که برای خرید و نظر او ارزش قائل هستید و این مسئله برای شما هم نزد مخاطب ایجاد ارزش میکند.
علاوه بر این میتوانید با توجه به رفتار مشتری در سایتتان، علایق او را بشناسید و به معرفی محصولات و خدمات دیگر خود از طریق ایمیل و پیامک بپردازید، محصولاتی که به احتمال زیاد مورد علاقهی او خواهد بود و به این شکل او را ترغیب به خرید کنید.
امکان نظردهی مشتریان
بیشتر افراد پیش از خرید یک محصول از یک فروشگاه اینترنتی به نظر کاربران مراجعه میکنند تا با آگاهی و اطمینان بیشتری دست به خرید بزنند. پس اگر وب سایت فروشگاهی دارید، حتماً قسمتی برای نظر دادن کاربران قرار دهید یا اگر در اینستاگرام کسب و کار آنلاین دارید، بخش کامنت را باز بگذارید و دایرکت نظر مشتریها را با مخاطبان خود به اشتراک بگذارید.
این موضوع ضمن افزایش فروش آنلاین مخاطبهای بیشتری را به سمت فروشگاه شما جذب میکند و به آنها کمک میکند، از محصول و خدمات شما مطمئنتر شوند و با خیال راحتتری اقدام به خرید کنند.
سخن آخر:
با وجود رقابت زیادی که در کسب و کارهای اینترنتی وجود دارد، میتوانید با به کار گیری موارد بالا مخاطبهای زیادی را جذب کسب و کار خود کنید و به مشتری خود تبدیل کنید. فراموش نکنید که در هر کسب و کار و فروشی صداقت حرف اول را میزند. نمایشی واقعی از محصولات خود داشته باشید و در فروش خود ادعایی نکنید که نمیتوانید به آن عمل کنید.
نکات بسیاری دیگری برای جذب مشتری وجود دارد که در این مقاله ما به مهمترین و ابتداییترین آنها پرداختیم. توصیه میکنیم برای آشنایی بیشتر با این موارد به مقالههای قبلی مراجعه کنید و در مقالههای آتی با ما همراه باشید.