تا امروز فراوان در مورد اهمیت حضور در اینترنت و داشتن وب سایت برای کسب و کارها صحبت کردهابم و دیگر همهی ما به این مسئله واقف هستیم که هر کسب و کاری برای رشد نیاز به طراحی سایتی اصولی دارد. با این اوصاف فرض را بر این میگذاریم که سایتتان را طراحی کردهاید و همهی اصول سئو و UI و UX را در آن منظور کردهاید به جز یک مورد، تایپوگرافی، که به نظرتان کوچک و کم اهمیت میرسیده است. اما همین مورد به ظاهر نه چندان مهم، خیلی زود شما را متوجه اهمیت خود خواهد کرد. در این مقاله به اهمیت تایپوگرافی در طراحی سایت و تکنیکهای آن خواهیم پرداخت.
تایپوگرافی چیست؟
کلمهی تایپوگرافی ترکیب دو واژهی تایپ به معنای نوشتن و گراف به معنای نمایش تصویری است یعنی خلق نوشتههایی که جلوههای بصری چشمگیری دارند. به کمک تایپوگرافی علاوه بر خوانایی نوشتهها، آنها را برای مخاطب جذابتر میکنیم.
هنر تایپوگرافی نه تنها در طراحی سایت بلکه صنعت چاپ و بسیاری زمینههای دیگر کاربرد فراوانی دارد و بسیار مورد استقبال کاربرها است.
مزایا و اهمیت تایپوگرافی در طراحی سایت
تایپوگرافی تأثیر زیادی بر UX داشته و علاوه بر خود فونتها شامل ترکیب عکس و فونت و حتی تبدیل فونتها به عکس هم میشود. این بدان معنا است که اهمیت و کاربرد تایپوگرافی فقط زیباسازی بصری نیست. این مقوله یکی از اصول مهم در برقراری ارتباط با کاربر است. همین خوانایی، زیبایی و UX بهتری که تایپوگرافی برای شما به همراه میآورد، منجر به دسترسی بهتر برای کاربر میشود.
از جهاتی تایپوگرافی میتواند به شناخت برند شما کمک کند و توجه مخاطبها را به شما جلب کرده و آنها راتشویق به انتخاب شما کند. در ادامه با تکنیکهای مختلفی که در این حوزه به کار میرود و به شما برای رسیدن به این اهداف کمک میکند آشنا میشویم.

تکنیکهایی که در تایپوگرافی به کار میروند؟
برای انجام تایپوگرافی تکنیکهای مختلفی در نظر گرفته میشود که در زیر به طور خلاصه با آنها آشنا میشویم.
تایپ فیس (Typefaces)
تایپ فیس مجموعهای فونتها است که در نوشتههای سایت مورد استفاده قرار میگیرند. در حقیقت فونتهایی که در متن سایت مورد استفاده قرار میگیرند جزو تایپ فیس به حساب میآیند. با توجه به اهمیت این حوزه فونتهای زیادی طراحی شده و در اختیار کاربران قرار گرفته است تا بتوانند بهترین گزینهها را برای طراحی سایت خود انتخاب کنند.
سریف و سان سریف (Seris and sans serif)
سریف آن دسته از فونتهایی است که انتهای آنها شکلی کشیده دارد و سان سریف فونتهایی را شامل میشود که ساده و بدون کشیدگی هستند. هیچ باید و نباید در استفاده از این دو نوع فونت وجود ندارد ول به طور معمول فونت سریف در تیرهای مهم و طولانی نشریات مورد استفاده قرار میگیرد و از سان سریف در محتواهای کوتاه یا متوسط کامپیوتری و اینترنتی استفاده میشود.
در برنامهنویسی با استفاده تگ font family در html میتوان نوع فونت را تغییر داد.
فاصلهی کلمهها و حروف (Spaces)
یکی دیگر از تکنیکهای مهمی که در تایپوگرافی کاربرد دارد، فاصلهگذاری است. فاصلهگذاری درست بین کلمهها و حتی حروف یک کلمه تأثیر بزرگی بر خوانایی و زیبایی نوشته میگذارد.
جهتها (Alignment)
با این تکنیک در پلتفرمهای زیادی سر و کار داریم از برنامههای کامپیوتری مثل ورد و اکسل آفیس گرفته تا حتی گوشی همراهمان. با استفاده از جهتها میتوانید نوع چینش کلمات را مشخص کنید.

رنگها
یکی دیگر از عناصر مهم تایپوگرافی در طراحی سایت استفادهی درست از رنگها برای فونت و پس زمینهی آن است. با انتخاب درست رنگها هم جذابیت بیشتری به نوشته میبخشید، هم آن را خواناتر میکنید. توصیه میشود از رنگهای روشنتر برای پس زیمنه و تیرهتر برای فونتها استفاده کنید و در نظر داشته باشید که تنوع رنگی بالا چشم کاربر را خسته میکند. پس افراط نکنید.
تضادها (Contrast)
ایجاد تضادهای رنگی در پس زمینه با فونتها، قرارگیری آنها رد کنار عکسهای سایت، همنطور ایجاد تیترهای دو رنگ یا چند رنگ و گاهی به هم ریخته اما خوانا همگی میتوانند به نوعی به تایپوگرافی مربوط بود و به جلوهی بیشتر نوشتهها میافزاید. استفاده از تکنیک تضاد یا کنتراست میتواند در سایتهای مختلفی از جمله آموزشی، خبری و … مفید واقع شود.
توصیههای آخر
به کارگیری تکنیکهای بالا همگی به شما در طراحی سایتی زیبا و پر ترافیک کمک میکنند اما دقت کنید که نه تفریط داشته باشید و نه افراط. برای مثال استفادهی بیشتر از سه نوع فونت در سایت چندان خوشایند نیست و چشم را میآزارد. همین موضوع در مورد رنگها هم صدق میکند و به کار بردن رنگهای زیاد کاربر را مدت زیادی در سایت شما نگه نمیدارد.
از ویژگی bold و همینطور bullet point در تنوع، زیباسازی و خوانایی بهتر متن در سایت خود بهره ببرید. سعی کنید از همهی عناصر ذکر شده در کنار هم استفاده کنید و تمرکز خود را بر روی یک تکنیک نگذارید، در این صورت نتایج بهتری برای سایتتان به دست خواهید آورد.