بازایابی درونگرا و برونگرا مفاهیمی هستند که در حوزه مارکتینگ زیاد به آن سروکار داریم. در بازاریابی درونگرا Inbound ارتباط میان مشتریان با کسب و کار از طرف خود آن کسب و کار تعیین میشود؛ درحالی که در بازایابی برونگرا Outbound این ارتباط از سوی مشتری برقرار میشود. همانطور که میدانید بازاریابی و فروش محصولات و خدمات روشهای متنوعی دارد که هرکدام از آنها موضع درونگرا و برونگرای مشخصی دارند. با این حال یکی از رایجترین روشهای بازاریابی یعنی ایمیل مارکتینگ جهت گیری مشخص ندارد.
در این مقاله از ترافیک مدیا بازاریابی ایمیلی درونگرا و برونگرا معرفی کرده و آنها را از سه منظر بررسی خواهیم کرد. در پایان تصمیم گیری با شماست که این روش را در کدام دسته قرار دهید.
بازاریابی ایمیلی درون گرا Inbound
در بازاریابی درونگرا ارتباط از سوی کسب و کارها برقرار میشود؛ درواقع کسب و کارهای مختلف در راستای معرفی و فروش محصولاتشان محتوای کاربردی تولید میکنند و با انتشار آن در پلتفورمهای مختلف، مشتری جذب میکنند. مقالات یونیک و باکیفیت در قالب وبلاگ، اینفوگرافیک، محتواهای موجود در شبکههای اجتماعی و البته ایمیل از جمله تکنیکهای بازاریابی دورنگرا هستند.
دراقع اگر ایمیل مارکتینگ را نوعی بازاریابی درونگرا تلقی کنیم، مشتریان به واسطه محتواهای ارزشمند و باکیفیت جذب میشوند. ایمیل درونگرا به کاربرانی ارسال میشود که جزو مشترکان شما هستند و به محصولات شما علاقمند هستند. خبرنامهها، کدهای تخفیف مشتریان ثابت و … از جمله ایمیلهای درونگرا هستند. حال برای درک بهترین این نوع ایمیلها از سه منظر آنها را بررسی میکنیم:
سرعت اثربخشی و میزان دسترسی
هدف در بازاریابی ایمیلی درونگرا جذب مخاطب است. شما می توانید با تولید محتواهای شبکههای اجتماعی، وبلاگ و … در راستای رسیدن به این هدف گام بردارید. مشخص است که این روند بسیار زمانبر است. اگرچه دسترسی به مخاطبان در این نوع بازاریابی راحتتر است ولی سرعت اثربخشی آن کمتر است. این درحالی است که در بازاریابی برونگرا سرعت اثربخشی بیشتر است.
میزان تعامل با کاربران
یکی از ویژگیهای اصلی بازاریابی ایمیلی درونگرا، تبعیت از قیف بازاریابی است؛ درواقع در هر مرحله از بازاریابی یک استراتژی محتوا وجود دارد. به طورکلی مراحل قیف بازاریابی شامل جذب مخاطب جدید، تبدیل آنها به مشتری و نهایتاً تبدیل آنها به مشتریان ثابت میباشد.
در مرحله اول میتوان از طریق وبلاگ، SEM و شبکههای اجتماعی با افزایش آگاهی از برند، مشتری جذب کرد. در مرحله دوم با ابزار علاقه مشتریان میتوان آنها را در فهرست دنبال کنندگان وبسایت یا شبکههای اجتماعی قرار داد. این مشتریان با دریافت ایمیل از شما در نهایت با کسب و کار شما تعامل قابل قبولی پیدا میکنند و در صورت رضایتمندی به مشتریان ثابت شما تبدیل میشوند.
هزینه
هزینه ایمیل Inbound و Outbound با هم تفاوت دارد. به طورکلی هزینهها در بازاریابی ایمیلی اینباند حدود 62 درصد کمتر از نوع اوتباند است؛ حال چرا؟
- به طور معمول مشتریان کمتری در لیست دریافت ایمیل شما ثبت نام میکنند و مسلماً هرچه تعداد مشترکان دریافت ایمیل کمتر باشد، هزینه بازاریابی پایینتر است.
- نرخ ROI در بازاریابی ایمیلی درونگرا بالاتر است.
یکی از مهمترین انواع ایمیلهای درونگرا، ایمیلهای خوشامدگویی است که با اهداف تشکر از اشتراک در وبسایت، معرفی کسب و کار، دعوت به اقدام و تعیین خدمات ارائه شده ارسال میشود. ایمیل سبد خرید رها شده، ایمیل معرفی بهترین محصولات و ایمیل اطلاع از موجودی محصولات از جمله دیگر ایمیلهای Inbound هستند.
بازاریابی ایمیلی برون گرا Outbound
بازاریابی برونگرا طبق تعریف، ارتباط با هر مخاطبی است که احتمالاً با خدمات و محصولات شما ارتباط برقرار میکند؛ مانند بازاریابی تلفنی، تبلیغات رادیویی، بیلبوردهای شهری و … . بازاریابی ایمیلی برونگرا به معنی ارسال ایمیل به مخاطبانی است که هنوز به مشتری تبدیل نشدهاند. افرادی که این ایمیلها را دریافت میکنند، شاید اصلاً با کسب و کار شما آشنایی نداشته باشند و اطلاعی نداشته باشند که در فهرست ارسال ایمیل شما قرار دارند. از این منظر شاید ارسال ایمیل به این شیوه نتایج عکس هم داشته باشد. در ادامه بازاریابی ایمیلی برونگرا را نیز از سه منظر بررسی میکنیم:
تعامل با کاربران
مهمترین تفاوتی که میان دو بازاریابی ایمیلی دورنگرا و برونگرا وجود دارد که البته در تعریف بالا هم مشهود است مخاطبان و میزان تعامل با آنهاست. در بازاریابی ایمیلی درونگرا مخاطبانی که به نحوی با کسب و کار شما درگیر هستند جذب میشوند اما در بازاریابی ایمیلی برونگرا نیازی به آنالیز مخاطبان یا کسب اجازه از آنها برای ارسال ایمیل وجود ندارد. در این روش شما به توجه به علاقمندی مخاطبان و ارسال ایمیل برای آنها، میتوانید بیشترین مشتری را جذب کنید.
میزان دسترسی و سرعت اثربخشی
دسترسی و سرعت اثربخشی در بازاریابی ایمیلی برونگرا بیشتر است. در این روش در کمترین زمان میتوانید به تعداد بیشتری مخاطب دسترسی پیدا کنید. فهرست ارسال ایمیل در این روش بزرگتر خواهد بود که به معنای دسترسی به طیف گسترده ای از مخاطبان است.
هزینه
بدیهی است که هرچه تعداد ارسال ایمیل بیشتر شود، هزینه ها نیز افزایش پیدا میکند. بیشتر پلتفورمهای ارسال ایمیل انبوه، هزینه خدمات بر مبنای تعداد اعضای لیست ایمیل شما محاسبه میشود.
ایمیلهای جلب توجه، ایمیل هدایت مشتریان و ایمیل تجلیل از مشتریان از انواع ایمیلهای Outbound محسوب میشوند که بدون توجه به علاقمندی مخاطبان، به طیف گستردهای ارسال میشود.
در پایان یادآور میشویم که بازاریابی ایمیلی درونگرا و برونگرا برای رشد کسب و کار شما مؤثر هستند و به معرفی و فروش محصولات شما کمک شایانی میکنند. درواقع میتوان این بازاریابی را به دو دسته درونگرا و برونگرا تقسیم کرد که هرکدام اهداف و ویژگیهای خاصی دارند.
بازاریابی ایمیلی درونگرا کمک میکند تا با مشتریان ثابت فعلی خود رابطه قویتری بسازید و بازاریابی ایمیلی برونگرا نیز کمک میکند تا روابط جدیدی بسازید. همانطور که در این مقاله به آن اشاره کردیم، این دو نوع ایمیل مارکتینگ از نظر میزان دسترسی و سرعت اثربخشی، تعامل با کاربران و هزینه با هم تفاوت دارند.