بازاریابی درون گرا (inbound marketing) و بازاریابی برون گرا (outbound marketing) دو مفهومی هستند که از دیرباز در حوزهی بازاریابی مطرح بودهاند. شاید این دو عبارت برای شما نا آشنا بوده باشند اما در ادامهی مقاله خواهید دید که همهی شما، هر روز با این دو نوع از بازاریابی سر و کار دارید.
در این مطلب با هم به بررسی این دو نوع بازاریابی درون گرا و برون گرا و تفاوت آنها میپردازیم و در انتها کاربرد آنها را در دیجیتال مارکتینگ بررسی میکنیم.
بازاریابی برون گرا و مزایا و معایب آن
این نوع از بازاریابی زمانی تنها نوع شناخته شده بازاریابی به حساب میآمد و همان تبلیغات سنتی است که در آن تبلیغات به شکل مستقیم به انبوهی از مخاطبها ارائه میشود. در بازاریابی بررون گرا همهی مخاطبهای شما لزوماً مخاطبهای هدف نیستند.
همانطور که میبینید در این مدل کسب و کار به دنبال مشتری است نه مشتری به دنبال کسب و کار به این معنی که کسب وکار سعی میکند با تبلیغات مستقیم خود را به مشتری احتمالی معرفی کرده و او را جذب کند. از نمونه بازاریابیهای برون گرا میتوان به تبلیغات تلویزیونی، بیلبوردی، پیامکی، ایمیلی، تراکتی و … اشاره کرد.
کاربرد این نوع از بازاریابی کمک زیادی به افزایش آگاهی از برند میکند. در واقع از طریق بازاریابی برون گرا میتوانید به سرعت خود را به گروه بزرگی از مخاطبها معرفی کرده و به نامی آشنا در بین مردم تبدیل شوید. این روش به ویژه برای افرادی که در ابتدای راه هستند بسیار مفید است زیرا در بازهی زمانی کوتاهی میتوانند توجهها را به خود جلب کنند و خود را به مخاطبها بشناسانند.
در عین داشتن مزایای عالی، بازاریابی برون گرا معایبی هم دارد. از معایب آن میتوان به هزینهی بالای این نوع تبلیغات اشاره کرد. این حجم از بودجه شاید در ابتدای کار چندان معقول به نظر نرسد ولی اگر توان پرداختش را دارید، روش بسیار خوب و کاربردی برای افزایش آگاهی از برند است.

یکی دیگر از معایب مهم بازاریابی برون گرا که کسب و کارها را از آن دور کرده است، عدم استقبال مخاطب از این نوع بازاریابی است. مخاطبها بازاریابی برون گرا را مزاحم و آزاردهنده میدانند و اکثر مواقع آن را نادیده میگیرند. خودتان را در نظر بگیرید که هنگام تماشای برنامهای آگهی بازرگانی پخش میشود و شما به کار دیگری میپردازید تا برنامه مجدد شروع شود. پس همانطور که مشاهده میکنید این نوع بازاریابی مورد توجه مخاطب نیست و برای اینکه مورد توجه قرار بگیرد، باید که تبلیغات محتوایی بسیار جذاب و منحصر به فرد داشته باشد.
بازاریابی درون گرا چگونه است؟
بعد از تجربهی بازاریابی برون گرا و نادیده گرفته شدن آن توسط مخاطب، متخصصین به این فکر افتادند که باید روش دیگری برای ارتباط با مخاطبها پیدا کرد و اینگونه بود که مبحث بازاریابی درون گرا مطرح شد. در بازاریابی درون گرا دیگر تبلیغات به صورت مستقیم انجام نمیشود و کسب و کارها سعی دارند تا به شکل غیر مستقیم با مخاطب ارتباط برقرار کنند.
در این نوع بازاریابی جلب توجه کاربر از طریق محتوای قوی و جذاب صورت میپذیرد. این روش به ویژه برای کسب و کارهای اینترنتی و دیجیتالی بسیار مفید است. بازاریابی محتوا، بازاریابی شبکههای اجتماعی، سئو سایت و … از انواع بازاریابی درون گرا به حساب میآیند. در زمینه سئوی سایت می توان از کوتاه کننده لینک استفاده کرد که کمک شایانی به کسب و کارتان خواهد کرد.
این بار در بازاریابی درون گرا مشتری است که به دنبال کسب و کار است و کسب و کار با محتوایی خلاق و جذاب تلاش میکند تا مشتری را به خود جذب کند. این روش در دیجیتال مارکتینگ بسیار کاربرد دارد زیرا این روزها کاربرها برای رهایی از مسائل خود و یافتن پاسخ و راه حلی برای آنها به اینترنت متوسل میشوند و به دنبال کسب و کارهایی میگردند که پاسخگوی نیاز و خواست آنها باشد. اینجا است که شما به عنوان صاحب کسب و کار باید روشی خلاق در پیش بگیرید و مشتری را جذب کنید.
این نوع از بازاریابی در این روزها بسیار کارآمدتر است و نسبت به نوع برون گرا هزینههای پایینتری دارد و به همین خاطر کسب و کارها بیشتر از بازاریابی درون گرا برای ارتباط و جذب مخاطب بهره میبرند.
شاید بتوان گفت تنها عیب این نوع از بازاریابی زمان بر بودن آن است یعنی برای رسیدن به نتیجه باید زمان بیشتری صرف کنید و صبور باشید.

کاربرد بازاریابی برون گرا و درون گرا در دیجیتال مارکتینگ
بازاریابی دیجیتال یا دیجیتال مارکتینگ بحث داغ سالهای اخیر است که توجههای زیادی را به خود جلب کرده است و با پیشرفت تکنولوژی و امکانات روز محبوبیت این نوع از بازاریابی هر روز در حال گسترش است. اما آیا بازاریابی برون گرا یا درون گرا کاربردی در دیجیتال مارکتینگ دارد؟
با توجه به مطالبی که در بالا ذکر شد، دیدیم که از بازاریابی درون گرا میتوان در استراتژیهای بازاریابی دیجیتال بهره برد اما روشهایی هم هستند مثل تبلیغات کلیکی گوگل، تبلیغات بنری در وب سایتهای مختلف و … که نوعی از بازاریابی برون گرا بوده و در دیجیتال مارکتینگ مورد استفاده قرار میگیرند. بعد از کاربرد این روشها حالا نوبت به بازاریابی درون گرا میرسد تا با تولید محتوای خوب کاربر را به کلیک بر روی تبلیغتان ترغیب کنید.
علاوه بر این با مدرن کردن تبلیغات برون گرا میتوانید از آن در دیجیتال مارکتینگ خود بهره ببرید. به عنوان مثال به جای اینکه تبلیغات خود را برای همهی کاربران به یک شکل به نمایش بگذارید، تبلیغ خود را برای هر کاربر اختصاصی کنید و آن را با توجه به سلیقه کاربر به او ارائه کنید.
حتی بدون به کارگیری بازاریابی برون گرا میتوانید مخاطب را تنها از طریق بازاریابی درون گرا در دیجیتال مارکتینگ جذب کنید. تولید محتوا (متنی، بصری، ویدئویی، صوتی)، سئو و بهینه سازی سایت از جمله تکنیکهایی است که با استفاده از آنها و بدون کمک از تبلیغات مستقیم، خود را آمادهی جذب مشتری کردهاید.