تلفیق تکنولوژی و بازاریابی، روشهای متنوعی برای جذب مشتری خلق کرده است. این روشها همگام با پیشرفت تکنولوژی آپدیت میشوند و با تقسیم بندی مشتریان، برنامههای خاص برای جذب هریک از آنها پیاده میکنند. یکی از این شاخصترین روشها برای جذب مشتری و بالا بردن آمار فروش کسب و کارها، بازاریابی مبتنی بر مکان است.
این روش بازاریابی به شما کمک میکند تا مشتریان خود را بر اساس موقعیت مکانی آنها پیدا کنید و برای جذب آنها هدف گذاری کنید. درواقع تیم بازاریابی طبق معیارهایی مانند نزدیکی به فروشگاه یا قرارگیری در منطقه ای خاص، مشتریان را هدف قرار میدهند و به آنها پیامهای خاصی ارسال میکنند. درواقع به مشتریان پیشنهادهای هدفمند ارائه میکنند. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید تا بیشتر با استراتژیهای مختلف بازاریابی مکانی و در کل سازوکار آن آشنا شوید.
بازاریابی بر اساس موقعیت مکانی مشتریان
همانطور که در مقدمه به آن اشاره کردیم، در این روش بازاریابی شما میتوانید مشتریان را بر اساس لوکیشن آنها بیابید و به شکلی هدفمند محصولات و خدمات خود را به آنها معرفی کنید. اگر این روش بازاریابی درست و اصولی انجام شود، میتوان مشتریان بالقوه را به صورت هدفمندتری جذب کرد و تجربه کاربری را ارتقا بخشید.
پیشرفت تکنولوژی هم به کمک بازاریابی مکانی آمده است. به طوری که با پیشرفت گوشی های هوشمند، تبلت ها، رایانه ها و حتی ماشین ها و دسترسی آنها به gps میتوان به دادههای مکانی آنها دست پیدا کرد.
مزایای استفاده از بازاریابی مکانی
یکی از جنبههای اصلی برندینگ کسب و کار، عملکرد قابل قبول در بازاریابی و تبلیغات است. بازاریابی بر اساس موقعیت مکانی کمک زیادی در این راستا به شما میکند. مشتریان بر اساس موقعیتهای مکانی مختلف دسته بندی میشوند و ضمن شناخت نیازهای آنها، محصولات مرتبط تولید شده و روشهای خاصی برای جذب آنها استفاده میشود. در ادامه مهمترین دلایل نیاز کسب و کارها به بازاریابی مکانی را شرح خواهیم داد:
افزایش ترافیک مشتریان
زمانی که شما یک شعبه جدید در منطقه خاصی از شهر افتتاح میکنید، با استفاده از بازاریابی مکانی میتوانید سریعتر به مشتریان بالقوه اطلاع رسانی کنید و به این شکل ترافیک ورودی و نرخ فروش را افزایش دهید.
تبلیغات مؤثر و مرتبط با نیاز مخاطبان محلی
با دسترسی به موقعیت مکانی کاربران، میتوانید آگهی های مرتبط و شخصی سازی شده را ارسال کنید. اطلاعات مکانی مشتریان همچنین کمک میکند تا زمانبندی مناسبی را برای ارسال پیامهای تبلیغاتی در نظر بگیرید. برای مثال افراد در موقعیت هایی مانند برگشت از محل کار یا در حال سفر فرصت بیشتری برای درگیر شدن با آگهی دارند و همین موضوع به زمانبندی پیامها کمک زیادی خواهد کرد.
کنار زدن رقبا
با کسب اطلاعات در خصوص موقعیت مکانی کاربران، میتوانید سرعت تبلیغات و پیام رسانی خود را افزایش دهید. درواقع میتوانید با استفاده از دادههای مکانی خیلی سریع تر از رقبا در جلب نظر کاربران آن منطقه عمل کنید. البته کیفیت محصولات یا خدمات در این رقابت حرف اول را میزند.
بهبود تجربه کاربری
شما با یافتن موقعیت مکانی کاربران، میتوانید خیلی راحتتر و سریعتر نیازهای آنها بشناسید و بر اساس آنها خدمات و محصولات مناسب ارائه کنید.
انواع استراتژی های بازاریابی مبتنی بر مکان
انواع استراتژیهایی که بر اساس موقعیت مکانی مشتریان را دسته بندی و هدف گذاری میکنند، به شرح زیر هستند:
هدف گذاری طبق موقعیت جغرافیایی Geotragerting
در این استراتژی بر اساس موقعیت مکانی کاربران، میتوانید پیامهای شخصی سازی شده برای آنها ارسال کنید. اگر کاربر در گوشی همراه خود دسترسی به موقعیت مکانی خود را فعال کرده باشد، بنا بر موقعیت خود پیامهایی به شکل پوش نوتیفیکیشن یا پیامهای داخل برنامهای دریافت کند.
ژئوتارگتینگ طبق آدرس IP کاربران عمل میکند. درواقع هر کاربری با هر دستگاهی که به اینترنت متصل میشوند، یک آدرس IP دارند که میتوان اطلاعات مکانی آنها را از طریق آن بدست آورد. این استراتژی تجربه کاربری را خیلی زیاد بهبود میبخشد؛ زیرا میتوان نیازهای کاربران منطقه را بهتر درک کرد و بر اساس آن خدمات و محصولات سازگار و مرتبط ارائه کرد.
ژئوفنسینگ Geofencing
این استراتژی به معنی حصار کشیدن یا تعیین مرز به دور یک محوطه خاص است. هر فردی که در بیرون این محوطه قرار داشته باشد، هدف نیست اما به محض اینکه وارد این مرز شود، تبدیل به مشتری هدف میشود.
افرادی که در محدوده مدنظر قرار داشته باشند، پیامها و محتواهای خاصی را در گوشی هوشمند خود دریافت میکنند. ارسال نوتیفیکیشن از سوی یک فروشگاه برای همه افرادی که در یک مرکز خرید بزرگ حاضر هستند، خود مثالی از استراتژی ژئوفنسینگ است. این استراتژی بر اساس اطلاعاتی که از gps دریافت میکند، عمل میکند. درصورتی که gps گوشی همراه کاربران متصل باشد، میتوانند پیام دریافت کنند. ژئوفنسینگ سه مزیت مهم دارد:
- این استراتژی به بازاریابها این امکان را می دهد تا محدوده های بزرگ را زیر نظر بگیرند و افراد بیشتری را مورد هدف قرار دهند. البته دقت این روش در دستچین کردن مشتریان واقعی کمتر است.
- ژئوفنسینگ برای رویدادهایی مانند نمایشگاهها یا مرکز خرید بزرگ بهترین استراتژی است.
- ژئوفنسینگ بر اساس اطلاعاتی عمل میکند که در حال حاضر در جریان هستند. از این رو احتمال این که بتوانید مشتری جذب کنید و نرخ تبدیل خود را بالا ببرید بیشتر خواهد شد.
دیدبانی Beaconing
دیدبانها یا فانوسهای دریایی همه دستگاههایی هستند که بوسیله بلوتوث یا وای فای به برنامههای از پیش تعیین شدهای متصل هستند. وظیفه دیدبان ها هدف قرار دادن مشتریان در یک محدوده مکانی خاص است.
اساس کار دیدبانها به این شکل است که سیگنالی را به اپلیکیشنهای نصب شده در گوشیهای هوشمند میفرستد و این اپلیکیشنها توسط این سیگنال به سروری که در محوطه قرار دارد متصل میشوند. در ادامه این سرور پیامهایی را از جمله پوش نوتیفیکیشن، ایمیل و … را به گوشی ارسال میکنند.
برای مثال در یک استادیوم ورزشی از تماشاچیان خواسته میشود تا اپلیکیشن مخصوصی را روی گوشی خود نصب کنند. هنگامی که تماشاچیان به ورزشگاه میآیند، دیدبانهای نصبشده در محوطه، گوشیهای شامل اپلیکیشن را تشخیص میدهد و به آنها پیام ارسال میکند. از جمله مهمترین مزایای این روش میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- این روش بر مبنای روشن بودن بلوتوث کاربران عمل میکند؛ از این رو میتوان با مشتریان تماس مستقیم هم داشت. همچنین نیازی به اینترنت هم ندارد.
- با این استراتژی میتوانید رفتار کاربران را در محدوده نصب دیده بان دنبال کنید.
هدف گذاری موبایلی Mobile targeting
در این روش، کاربران بر مبنای زمان و مکانی که در آن قرار دارند، مورد هدف تبلیغات و پوش نوتیفیکیشن قرار میگیرند. درست است که اکثر افراد تمایلی ندارند پیامهای تبلیغاتی را باز کنند، اما وابستگی ارسال پیامها به مکانی که کاربر در آن قرار دارد، احتمال باز شدن پیامها را بالا میبرد. Sms مارکتینگ و سایر پلتفورمهای تبلیغاتی نمونههای از این استراتژی هستند که در آنها سگمنتهای زمان و مکان انتخاب میشود.
این روش به بازاریابها کمک میکند تا از طریق موبایل مارکتینگ ارتباط هدفمند و شخصی سازی شده داشته باشند. همچنین در این روش احتمال بازگشت سرمایه تبلیغات بیشتر است.
برتری مکانی Geo-conquesting
استراتژی برتری مکانی همانطور که از نامش مشخص است، به معنای برتری داشتن نسبت به فروشگاه های رقیب در یک محدوده مکانی خاص است. این روش بازاریابی مبتنی بر مکان با استفاده از gps موقعیت مکانی کاربران را بررسی میکند و برای آنها پیامهای تبلیغاتی ارسال میکند. با این روش میتوانید با کنار زدن رقبا سهم بیشتری از بازار را دریافت کنید.
بازاریابی مبتنی بر مکان و نقض حریم خصوصی کاربران
شاید در نگاه اول اینطور تصور شود که بازاریابی مکانی حریم خصوصی کاربران را به خطر میاندازد و ممکن است برای کاربران خوشایند نباشد. حتی شما به عنوان یک کاربر نگران هستید که از اطلاعات شما سوءاستفاده شود. از این رو برای اطمینان خاطر بیشتر، اولاً از کاربران برای استفاده از موقعیت مکانی آنها کسب اجازه کنید، دوماً در قسمت امنیت سایبری اقدامات لازم را انجام دهید.