آیا تا به حال در مسیر شروع کسب و کار خودتان عبارت بوم کسب و کار را شنیدهاید؟ بوم دیجیتال مارکتینگ چطور؟ در این مقاله قصد داریم تا درباره این دو مفهوم و ویژگیهای آنها صحبت کنیم. اما قبل از هر چیزی بهتر است بدانید که برای شروع هر بیزینسی باید پلن یا نقشه راهی داشته باشید؛ درواقع یک مدل برای کسب و کارتان تعریف کنید و طبق آن پیش بروید. به این ترتیب میتوانید در هر بخش اطلاعاتی که نیاز دارید را مشخص کنید و موفقیت خود را تضمین کنید.
چرا باید برای کسب و کار خود مدل تعریف کنید؟
بیزینس مدل درواقع الگوی فعالیت و سطح درآمد شما میباشد؛ به طوری که مشخص میکند باید چه ارزشهایی برای مشتریان داشته باشید تا از آن کسب درآمد کنید. Business Model نقشه راه است و اطلاعات موردنیاز در هر بخش را مشخص میکند. مخاطبان هدف، چگونگی کمک کردن به مشتریان، راههای جذب مشتری، توزیع محصولات، روشهای بازاریابی و … از جمله مسائلی است که باید در این پلن به آنها پرداخته شود. در مجموع هر مدل کسب و کار دارای سه بخش اصلی است که به شرح زیر میباشند:
- موارد ارزش آفرین مانند طرح تولید، مواد اولیه، فرآیند تولید، منابع مالی یا منابع انسانی
- راههای ارائه ارزشهای پیشنهادی مانند برنامههای فروش، خدمات فروش یا راههای بازاریابی
- موارد مرتبط با پرداخت مشتری مانند استرتژی قیمت گذاری محصولات، راههای پرداخت و مواردی از این دست
بوم کسب و کار
پس از تعریف مدل برای کسب و کارتان، بایستی یک دید جامع روی بخشهای پر اهمیت کسب و کارتان داشته باشید. اینجاست که بوم کسب و کار یک تصویر جامع و واضح از همه بخشهای کسب و کار به شما نمایش میدهد. بوم کسب و کار در سه گروه اصلی مدنظر قرار میگیرند:
گروه بندی مشتریان، ارتباط با آنها، کانالهای توزیع
در این گروه بخش بندی مشتریان صورت میگیرد تا مخاطبان هدف مشخص شوند. به این ترتیب ارزش پیشنهادی برای هر گروه تعیین میشود. همچنین کانالهای مناسب برای انتقال پیام یا محتوا به مشتریان بررسی و انتخاب میگردد.
فعالیتها، همکاران و منابع کلیدی
در این گروه امکان اجرا و پیاده سازی مدل کسب و کار بررسی و سنجیده میشود. همچنین فعالیتهای کلیدی، همکاران کلیدی و منابع کلیدی و مهم که بر موفقیت مدل بیزینس تأثیرگذار هستند، مشخص خواهد شد.
جریان درآمد و ساختار هزینهها
این گروه جریان درآمد و ساختار هزینههای لازم برای اجرای مدل کسب و کار و البته موفقیت آن را مشخص میکند. درواقع مشخص میشود که چه هزینههایی باید انجام شود تا همچنان سرپا بمانید.
بوم دیجیتال مارکتینگ و ویژگی های آن
در کنار بوم کسب و کار که برای راه اندازی یک بیزینس موردنیاز است، مفهومی به نام بوم دیجیتال مارکتینگ برای کسب و کارهای آنلاین هم وجود دارد. Digital Marketing Canvas مانند بوم کسب و کار است اما برخلاف آن همه برنامهها، راهکارها، ایدهها، ابزار، اهداف و … را در یک تصویر جامع مشخص میکند. به طورکلی مهمترین ویژگیهای این بوم عبارتند از:
سادگی
Digital Marketing Canvas بایستی به صورت ساده وضعیت کمیپین تبلیغاتی را در تمامی بخشها مشخص کند.
سرعت
سرعت این بوم در طراحی، تست و تکرار وضعیت، از ویژگیهای مهم آن به شمار می رود.
سازگاری
بوم بازاریابی آنلاین که برای کسب و کار خود در نظر گرفتهاید بایستی با سایر استراتژیهای شما در مدل کسب و کاریتان، تطابق و سازگاری داشته باشد.
مزایای استفاده از بوم دیجیتال مارکتینگ
با توجه به رشد تکنولوژی و تأثیر فوق العاده اینترنت بر زندگی مردم، بازاریابی آنلاین جزء جداناپذیر هر کسب و کاری به شمار میرود. به این ترتیب پس از آماده سازی مدل کسب و کار، در کنار طراحی بوم کسب و کار باید بوم بازاریابی آنلاین را هم مشخص کنید؛ تنها در این صورت است که میتوانید کمپین تبلیغاتی خود را پیاده سازی کنید.
اهداف، راهکارها، مشتریان هدف، نحوه ارتباط با مشتریان، ارزشهای پیشنهادی، مأموریت، پیش بینی سطح درآمد و … از جمله مواردی است که با طراحی بوم دیجیتال مارکتینگ مشخص میشوند.
معرفی کاملترین نمونه بوم بازاریابی آنلاین
نمونههای متنوعی از بوم دیجیتال مارکتینگ امروزه برای کسب و کارهای مختلف تعریف میشود. اما نمونه کاملترین بوم را در ادامه بررسی خواهیم کرد که دارای 10 قسمت زیر میباشد:
- بخش مأموریت که در آن هدف کسب و کارتان تعیین میشود.
- بخش اهداف که در آن چشم اندازه یا اهداف بلند مدت مشخص میشوند.
- نوع برند یا بیزینس که در آن جایگاه برند و کسب و کارتان تعیین شده و توضیح داده میشود.
- بخش اکتساب که در آن جهت جذب کاربران از کانالهای مختلف برنامه ریزی و اقدام میشود.
- بخش ارزش پیشنهادی که در آن مزایای رقابتی و میزان ارزش کسب و کارتان برای مشتریان مشخص میشود.
- بخش معرفی به کاربران دیگر که در این بخش باید راهکارهایی پیدا کنیم تا کاربرانمان ما را به کاربران جدید معرفی کنند.
- بخش مخاطبان هدف که در این بخش بایستی مخاطبان یا مشتریان هدف کالا یا خدمات خود را بیابیم.
- بخش فعالسازی که در آن بایستی اولین تجربه کاربر از استفاده محصولات یا خدماتمان را بررسی کنیم.
- بخش در آمد که در آن راهکارهایی برای افزایش سطح درآمد را بررسی خواهیم کرد.
- راهکارهایی برای حفظ و نگهداری مشتری، زیرا جذب مشتری جدید هزینه بیشتری دارد.