تركیب سبك زندگی با محصولات مد با استفاده از مدلهای انسانی تحت عنوان عكاسی مد شناخته میشود كه شاخهای تخصصی از هنر عكاسی محسوب میشود. هنر عكاسی مد رسانهای و تبلیغاتی است و تأثیرات شگرفی بر صنعت مد و پوشاك دارد؛ به طوری كه طراحان و تولیدكنندگان پوشاك تمركز عمیق و گسترده ای روی این موضوع دارند. در این مقاله از استارباكس قصد داریم تا با معرفی انواع سبك های عكاسی مد نكات مهم در خصوص این شاخه مورد توجه از عكاسی را با شما در میان بگذاریم؛ با ما همراه باشید.
انواع سبك های عكاسی مد
ابداع این شاخه از عكاسی به سال 1840 میلادی بازمیگردد؛ زمانی كه دختران اشرافزاده و ثروتمند و همچنین رقصندههای مشهور جلوی دوربین عكاسی با لباسها و زیورآلات خود ظاهر شدند؛ آنها اولین مدلهایی بودند كه عكاسی مد را پایهگذاری كردند.
به مرور زمان عكاسان بسیاری به این حوزه از خود علاقه نشان دادن و با اجرای ایدههای جذاب و صحنهپردازی شكوفایی عصر طلایی مد را رقم زدند. از جمله هنرمندان تأثیرگذار در این عرصه میتوان به هلموت نیوتون، ماریو تستینو، تیم واکر، آنی لیبوویتز، سباستین کیم و … اشاره كرد.
همانطور كه در مقدمه به آن اشاره كردیم عكاسی مد شاخهای از عكاسی است كه هدف آن تلفیق سبك زندگی با محصولات مد است. به طوركلی این شاخه از هنر عكاسی دارای 4 سبك است كه به شرح زیر هستند:
عکاسی مد کاتالوگ Catalogue Photography
یكی از پرطرفدارترین انواع سبك های عكاسی مد برای تولیدكنندگان پوشاك است كه دارای كاربردهای متنوعی از جمله طراحی كاتالوگ، ژورنال و وبسایتها است. بك گراند یا پس زمینه این عكس ها سفید یا رنگی ساده است كه هدف آن جلب توجه سوژه است.
این سبك از عكاسی مد را شاید بتوان از برخی ابعاد مشابه عكاسی از محصولات دانست؛ برای مثال در هر دو برای جلب توجه بیشتر سوژه از فضایی ساده و البته بدون دكور یا تزئینات خاص استفاده میشود.
در عكاسی مد كاتالوگ نحوه نورپردازی متفاوت است و غالباً همه نقاط سوژه روشن و واضح خواهند شد. انتخاب درست زاویه عكس، عكاسی از زوایای گوناگون در كنار آگاهی از جنس پارچه در این سبك از عكاسی موجب میشود رنگ و بافت پوشاك از لباس گرفته تا كیف و كفش كاملاً مشخص باشد.
عکاسی مد عالی High Fashion photography
این سبك از عکاسی مد هم از نظر برندهای مطرح و مشهور مد جایگاه ویژهای دارد. در این سبك مجموعهای از عوامل مختلف در كنار هم یك عكس خلاقانه و جذاب تولید میكنند كه از جمله آنها میتوان به نورپردازی منحصر به فرد، فضاسازی و صحنهپردازی خاص، سبك آرایش و پوزیشنهای مختلف مدل، طراحی لباس و اكسسوار جذاب مدل و … اشاره كرد.
سوژه این سبك از عكاسی مد از بین سوپرمدل ها و بازگیران سینمایی مشهور انتخاب میشود. درواقع سبك عكاسی High Fashion تا حدودی اغراق آمیز به شمار میرود.
عکاسی مد خیابانی Street Fashion Photography
این سبك همانطور كه از نامش مشخص است در خیابان یعنی فضای خارج از استودیو اجرا میشود؛ درواقع در این سبك، عكس برداری در لوكیشنهای خاصی مانند خیابانها، پیاده رو ها، كنار ساختمانها و مراکز خرید انجام میشود.
نكته جالب توجه در این سبك این است كه در قلب فرهنگ یك جامعه اجرایی میشود و به عبارتی هدف آن معرفی فرهنگ پوشش در یك منطقه خاص است؛ از این جهت تأثیرات زیادی بر جوانان طرفدار مد دارد.
برای نورپردازی و تهیه عكسهای حرفهای در سبك عكاسی مد خیابانی از یك رفلكتور و یك شاخه فلاش استودیویی استفاده میشود؛ هرچند معمولاً این عكسها با نور طبیعی تهیه میشوند.
عکاسی مد ادیتوریال Editorial Fashion Photography
هدف عكاسی مد ادیتوریال برخلاف سایر سبك های این شاخه معرفی و فروش محصولات نیست، بلكه روایت یك داستان است. از این رو ایدهها جایگاه ویژهای در سبك دارند و هرچه پختهتر انتخاب شود نتیجه كار تأثیر بزرگتری خواهد داشت.
این سبك شامل سوژههای متعددی است و معمولاً در مجلات مد، كتاب ها و انتشارات مختلف منتشر میشود. نحوه نورپردازی و صحنه پردازی در سبك عكاسی ادیتوریال بسته به ایده متغیر است.
تجهیزات موردنیاز عكاسی مد
انواع سبك های عكاسی مد همانند دیگر شاخه های عكاسی نیازمند تجهیزاتی است كه بسته به ایدهها و سبكهای مختلف آن مورد نیاز میباشند؛ این تجهیزات عبارتند از:
دوربین
بهترین دوربینها برای اجرایی سبكهای مختلف عكاسی مد، شامل نیکون D800 و یا ۸۵۰، کانن ۵D MIV و سونی مدل های جدید سری آلفا هستند. این موارد تحت عنوان دوربینهای دی اس ال آر دارای سنسورهای با كیفیت فول فریم هستند.
لنز دوربین
پرسپكتیو، عمق میدان و كیفیت سه ویژگی بهترین لنز دوربین برای عكاسی مد محسوب میشود. بهترین لنز دوربین كه همه این خصوصیات را با هم دارد لنز ۷۰-۲۴ با دیافراگم f:2.8 می باشد. با این حال لنزهای ۸۵ و ۵۰ میلیمتر با دیافراگم ۱٫۸ – ۱٫۴ و حتی ۱٫۲ هم برای اجرای ایدههای سبكهای مختلف عكاسی مد مناسب هستند و دارای کیفیت اپتیکی بالایی میباشند.
تجهیزات نورپردازی
سبك عكاسی مد در كنار ایده و لوكیشن عواملی هستند كه مشخص میكند چه تجهیزات نورپردازی احتیاج دارید. با این حال 3 شاخه فلاس با قدرت دستكم 300 ژول، سافت باکس، اکتاباکس، فیلترهای رنگی فلاش ها، بیوتی دیش و رفلکتور از تجهیزات نورپردازی است كه همگی آنها برای پیاده سازی ایدهها در انواع سبك های عكاسی مد نیاز هستند.
تجهیزات صحنه پردازی
دكور و پس زمینه هم در انواع مختلف سبكهای عكاسی مد متغیر است؛ برای مثال در سبك كاتالوگ نیاز به صحنه پردازی خاصی نیست و تنها پس زمینه ساده برای جلب توجه سوژه كافیست.
نرم افزارهای ادیت عكس
ویرایش و روتوش عكسها با هدف جلب توجه سوژه و جزئیات آن و البته رفع نواقص ظاهری انجام میشود. از جمله نرم افزارهای مهم در عكاسی مد میتوان به adobe photoshop، adobe ACR و adobe lightroom اشاره كرد.
ویژگی های یك عكاس مد حرفه ای
برای فعالیت در حوزه عكاسی مد میتوان در دورههای تخصصی تئوری و عملی شركت كرد و با تمرین به سطح عالی در این حرفه رسید. مهمترین خصوصیات یك عكاس مد حرفهای عبارتند از:
- انتخاب مدل مناسب بر اساس تیپ شناسی و نوع سفارش
- برقراری ارتباط فکری و همكاری با مدل
- ایده پردازی جذاب و برقراری ارتباط میان ایده و مدل
- شناسایی جنس پارچههای و نورپردازی متناسب با آنها
- ترکیب بندی و انتخاب کادر مناسب با هر پوزیشن
- مهارت در نورپردازی در شرایط گوناگون از جمله آتلیه و فضای باز
- شناخت پوز های متقاطع و CSI
- شناخت فرم های درست دست و پای مدل
- قابلیت انتخاب لوکیشن مناسب
- مهارت در ادیت فایلهای خام