یک سئوکار حرفهای به خوبی به این مسئله واقف است که سئو مجموعهای از فعالیتها برای بهینهسازی سایت است. سرعت سایت و اهميت آن در سئو انكارنشدني است. اهمیت این موضوع کم نیست به طوری از آن غافل شوید ولی آنقدری هم نیست که به خاطرش دچار وسواس شوید. نیازی نیست که هر روز سرعت وب سایت خود را چک کنید چرا که تغییرات و نوسانات لود شدن صفحات وب سایت مسئلهای نیست که مدام اتفاق بیفتد ولی بررسی این مورد را فراموش نکنید.
حال اینکه اهمیت این مسئله چقدر است و چطور باید به آن پرداخت مسئلهای است که در این مقاله در مورد آن صحبت میکنیم.
سرعت سایت و اهميت آن در سئو
سالها پیش گوگل سرعت سایت را یکی از عوامل تأثیرگذار بر رتبه وب سایت اعلام کرد. دلیل این موضوع بسیار ساده است. در دنیای پر هیاهوی امروز سرعت نقش مهمی را ایفا میکند و افراد به دنبال خدمات سریعتر میگردند تا وقت کافی برای دیگر کارهایشان داشته باشند. به همین علت اگر سرعت سایت شما بالا باشد، مخاطبان بیشتری را جذب خواهید کرد و تجربهی کاربری بهتری را رقم خواهید زد.
پس سرعت وب سایت نقش مهمی در افزایش بازدید سایت دارد و برای ماندن در دنیای کسب و کار آنلاین باید این نکته را که مورد توجه گوگل هم است در نظر داشته باشید.
نکتهای که در اینجا باید متذکر شویم این است که گوگل به سرعت سایت برای رتبهبندی اهمیت میدهد اما اینگونه نیست که در رقابت میلی ثانیهای بین سایتهایی که سرعت لود شدن خوبی دارند، اگر سایت شما یک صدم ثانیه زودتر لود شود، شما رتبهی بالاتری بگیرید. همین که سرعت سایتتان بالا باشد برای کاربر کافی است. اینکه یک ثانیه جلوتر باشید خیلی در تجربهی کاربر اثری ندارد پس برای گوگل هم اهمیتی ندارد.
رابطه سرعت سایت، تجربهی کاربری و نرخ پرش
سرعت سایت و اهميت آن در سئو را در حوزه تجربهی کاربری تشريح کردیم. گوگل از راههای مختلفی تجربهی کاربری را بررسی میکند که سرعت سایت یکی از آنها است. سرعت سایت از اولین استانداردها در طراحی سایت حرفهای محسوب میشود. کاربر زمانی که به دنبال مطلب یا خدماتی در اینترنت میگردد، ابتدا به لینکهای اولیه مراجعه میکند ولی اگر سرعت آنها پایین باشد و کاربر نتواند سریع به هدف خود برسد، از آن سایت منصرف شده و به سراغ سایتهای دیگر که سرعت بالایی دارند میرود. در نتیجه به مرور زمان این سایتها به لینکهای پایینتر و حتی صفحات بعدی گوگل رانده میشوند. چرا؟ به دلیل تجربهی کاربری بد و افزایش نرخ پرش.
سرعت پایین سایت منجر به تجربهی کاربری بد میشود و تجربهی کاربری بد نرخ پرش سایت را افزایش میدهد. هر دوی این موضوعها مورد توجه گوگل بوده و بر رتبهبندی سئوي سایت شما تأثیر میگذارد.
عوامل مؤثر بر سرعت سایت
عوامل بسیاری بر سرعت سایت تأثیر دارند و هنگام طراحی سایت باید در نظر گرفته شوند که در ادامه با آنها آشنا خواهیم شد.
- هاست یا سرور: برای داشتن سرعت سایت بالا داشتن سرور اختصاصی از پایهایترین کارها است. البته سرورهای اختصاصی هزینهی بالایی دارند و برای همه نوع کسب و کاری به صرفه نیستند. اما ایرادی ندارد، درصورتی که نمیتوانید سرور اختصاصی خریداری کنید از شرکتهایی خریداری کنید که سرورهای بهتری ارائه میکنند. بعضی از شرکتها چندین و چند وب سایت را بر روی یک سرور بالا میآورند که همین موضوع باعث تقسیم منابع و کاهش سرعت سایت میشود. در نتیجه در خرید هاست خود دقت لازم را به خرج دهید.
- کدها: کدنویسیهای طولانی برای سایت هم در کاهش سرعت سایت بی تأثیر نیستند. عدم استفاده از کدهای طولانی میتواند عامل مفیدی در افزایش سرعت وب سایت شما باشد.
- تم و قالب سایت: تمهای پیچیده میتواند سرعت سایت را کاهش دهد. بعضی مواقع بهتر است به جای استفاده از قالبهای پیچیده از قالبهای سادهتر استفاده کنید و این مورد را تا حدی با داشتن محتواهای غنیتر کاور کنید.
- عکسها و ویدئوها: همانطور که گفتیم هر محتوایی در سایت نیاز به لود شدن دارد. این موضوع در لود محتواهای تصویری مثل عکس و ویدئو مهمتر هم است چرا که هر چه حجم این فایلها بالاتر باشد، سرعت سایت شما کمتر میشود. سعی کنید در استفاده از این محتواها مدیریت درستی داشته باشید و تا آنجایی که کیفیت را فدا نکنید، حجم آنها را پایین بیاورید و فشردهتر کنید.
- تبلیغات: هر محتوایی که در سایت خود قرار میدهید نیاز به لود شدن دارد و مستقیماً بر سرعت سایت شما تأثیر میگذارد. تبلیغات و آگهیها هم جزو این موارد هستند. علاوه بر اینکه تبلیغات میتواند تجربهی کاربری بدی را ایجاد کند، استفادهی بیش از حد از آنها سرعت سایت شما را هم پایین میآورد. ضمن اینکه تبلیغات زیاد میتواند جریمهی گوگل را هم برایتان به همراه داشته باشد.
- مرورگر: مرورگرهای مختلف رفتارهای متفاوتی در برخورد با سایتها دارند. زمانی که وب سایتی طراحی میکنید، حتماً سرعت آن را در مرورگرهای مختلف چک کنید و از بالا بودن آن اطمینان حاصل کنید.
حال که با اهمیت سرعت سایت و عوامل مؤثر بر آن و تأثیر آن بر سئو آشنا شدید، به شما پیشنهاد میکنیم پله به پله موارد بالا را در طراحی سایت خود رعایت کنید. همیشه پیشگیری بهتر از درمان است. با رعایت این نکات در همان ابتدای کار در وقت و هزینهی شما هم صرفهجویی میشود.