همانطور که میدانید تجربه کاربری اهمیت زیادی برای گوگل دارد و یک شاخصه مهم برای رتبهبندی وبسایتها تلقی میشود. نمایش وبسایت در نمایشگرهایی با اندازه های مختلف، موبایل فرندلی بودن و البته سرعت لود صفحات از موارد تأثیرگذار بر تجربه کاربری هستند.
از این جهت طراحی سایت بایستی طبق تجربه کاربری صورت بگیرید. طراحی ریسپانسیو و طراحی AMP که سال 2015 گوگل آن را معرفی کرد، از جمله راههای بالا بردن تجربه کاربری هستند که قابلیت نمایش وبسایت در گوشی موبایل گرفته تا انواع دسکتاپ را فراهم میکند. از این رو در این مقاله ضمن معرفی قصد داریم تا تفاوت میان طراحی ریسپانسیو و AMP را مطرح کنیم؛ با ما همراه باشید:
اهمیت تجربه کاربری
سرعت بالای لود صفحات یک وبسایت و نمایش درست آن در صفحه نمایشگر موبایل و انواع دسکتاپ، تعیین کننده تجربه کاربری هستند. دستیابی به تجربه کاربری خوب برای وبسایت با توجه به اندازههای مختلف صفحه نمایش و البته سرعتهای متفاوت اینترنت در مناطق مختلف، دشوار و پیچیده است.
توجه داشته باشید که تجربه کاربری از شاخصههای اصلی رتبه بندی سایتها در گوگل محسوب میشود. یکی از ارکان تجربه کاربری سرعت لود صفحات سایت است. جدا از بحث اینترنت، سرعت بارگذاری محتوای سایت تا حدود زیادی مربرط به مشخصات فنی و کدهایی است که شما در طراحی سایت به کار میبرید.
دیگر رکن مهم تجربه کاربری موبایل فرندلی بودن و نمایش درست محتوای سایت در نمایشگرهای مختلف است. جالب است بدانید که قبلاً گوگل برچسبی برای سایتهای موبایل فرندلی در نظر گرفته بود که کنار لین این سایت ها قرار میگرفت. با این حال بعدها گوگل این برچسب را از SERPs حذف کرد چون بیش از 85 درصد وبسایتها موبایل فرندلی شده بودند.

برای اینکه بتوانید یک وبسایت موبایل فرندلی داشته باشید میتوانید از مدل طراحی ریسپانسیو برای طراحی سایت خود استفاده کنید. راه دیگر استفاده از طراحی AMP است که گوگل آن را در سال 2015 معرفی کرد. در ادامه بیشتر در خصوص این دو مورد و تفاوتهای آنها صحبت خواهیم کرد.
طراحی ریسپانسیو یا RWD
این مدل طراحی برای اولین بار در سال 2010 معرفی شد؛ تا قبل از آن نسخههای مختلفی برای انواع نمایشگرها طراحی میشد که به تبع زمان و هزینههای زیادی میطلبید. این موضوع حتی برای سئو و بهینه سازی سایت هم عملکرد خوبی نداشت زیرا گوگل نسخه موبایلی را به عنوان کپی تلقی میکرد.
در طراحی ریسپانسیو یا RWD همه عناصر سایت به شکل کاملاً منعطف کنار هم قرار میگیرند و هماهنگ با اندازه صفحه نمایشگر تغییر میکنند. با توجه به اینکه صفحات وبسایت به درستی در انواع نمایشگرها نمایش داده میشوند تجربه کاربری هم کم نمیشود.
طراحی نسخه AMP
نسخه AMP از جمله فریم ورکهای HTML میباشد که برای اولین بار در سال 2015 از سوی گوگل معرفی شد. AMP یک ورژن سبک از HTML است که مناسب طراحی وبسایت برای صفحه موبایل است. این نسخه کمک میکند تا محتوای سایت شما خیلی سریع روی صفحه نمایش موبایل بارگذاری شود.
درصورتی که از نسخه AMP برای طراحی سایت خود استفاده کنید، بخشی از کدهای HTML که برای لود صفحات وبسایت در موبایل مورد نیاز نیست فعال نمیشوند و به این ترتیب زودتر در موبایل نمایش داده میشوند. از این جهت تجربه کاربری سایت شما را به خوبی افزایش خواهد داد.

تفاوت طراحی ریسپانسیو و AMP
با توجه به تعاریفی که از طراحی ریسپانسیو و AMP ارائه کردیم، احتمالاً متوجه شده باشید که نسخه ریسپانسیو با انعطاف پذیری عناصر سایت و نمایش درست آن در نمایشگرها تجربه کاربری را بالا میبرد؛ اما نسخه AMP با بالا بردن سرعت لود صفحات در موبایل نقش مثبتی در تجربه کاربری دارد. با این حال این دو نسخه طراحی سایت تفاوتهای دیگری هم با هم دارند که عبارتند از:
نیاز به طراحی مجدد سایت
در صورت استفاده از نسخه AMP نیاز به طراحی مجدد سایت ندارید و میتوانید نسخه AMP را جدا از نسخه فعلی طراحی نمایید. این درحالی است که برای طراحی سایت ریسپانسیو نیاز به بازطراحی هست. درواقع بایستی تغییراتی در نسخه فعلی سایت ایجاد کنید تا آن را به نسخه ریسپانسیو تبدیل نمایید.
وجود محدودیت در طراحی سایت
نسخه AMP دارای محدودیتهای زیادی در طراحی سایت است. درواقع این نسخه برای طراحی سایتهای استاتیک کاربرد دارد و اجرای کدهای جاوا اسکریپت در آن محدودیت دارند؛ این درحالی است که طراحی ریسپانسیو محدودیت ندارد.
از نسخه AMP می توان تنها برای طراحی سایتهای بلاگ یا خبری استفاده کرد اما از نسخه ریسپانسیو میتوان برای طراحی انواع سایتهای شرکتی و فروشگاهی استفاده کرد.
تفاوت در سرعت بارگذاری
همانطور که پیشتر به آن اشاره کردیم نسخه AMP با بالا بردن سرعت لود صفحات تجربه کاربری را افزایش میدهد. از این جهت مشخص است که سرعت لود صفحات سایت با این طراحی بالاتر از طراحی ریسپانسیو است.
مواردی که باعث کاهش سرعت لود صفحات وبسایت در طراحی ریسپانسیو نسبت به AMP میشود شامل حجم زیاد کدهای صفحه، بهینه نبودن سایز عکس ها، بارگذاری انیمیشن و … است. میتوان با برطرف کردن این مشکلات تا حدود زیادی سرعت سایت های ریسپانسیو را هم ارتقا داد.
طراحی AMP یا ریسپانسیو؛ کدامیک انتخاب بهتری است؟
با توجه به تفاوت طراحی ریسپانسیو و AMP این سؤال مطرح میشود که کدامیک از این نسخهها برای سایت شما انتخاب بهتری است. پاسخ به این سؤال تا حدود زیادی بستگی به طراحی فعلی سایت شما و عملکرد آن دارد.
درصورتی که سایت شما یک طراحی جدید داشته و کدهای جاوا اسکریپت در آن زیاد استفاده شده است؛ مثلاً انیمشینهای زیادی در سایت خود بارگذاری کردهاید، طراحی ریسپانسیو انتخاب درست است زیرا محدودیتی در طراحی ندارد.
اما اگر سرعت لود صفحات وبسایت در موبایل برایتان اولویت دارد و اکثر کاربران شما از طریق موبایل شما را دنبال میکنند، از نسخه AMP استفاده کنید.
به طورکلی با توجه محدودیتهای زیادی که سایتهای AMP در طراحی با آن مواجه هستند، بهترین انتخاب برای شما طراحی ریسپانسیو است. شما با رفع مشکلات ذکر شده میتوانید به راحتی وبسایت خود را موبایل فرندلی کرده و تجربه کاربری را ارتقا ببخشید.