به ویدیوهایی كه در شبكههای اجتماعی بازدید خوبی دریافت میكنند و به سرعت در جامعه رواج پیدا میكنند، اصطلاحاً وایرال گفته میشود. در این مقاله از ترافیك مدیا قصد داریم تا ضمن معرفی ویژگیها، فرمول ساخت ویدیوی وایرال را نیز با شما در اشتراك بگذاریم؛ با ما همراه باشید:
ویدیوی وایرال چیست؟
ویدیوهایی كه بازدید زیادی دریافت میكنند و در فضای مجازی به خصوص در شبكههای اجتماعی نظیر اینستاگرام یا یوتیوب دست به دست میشوند و به عبارتی مشهور میشوند، ویدیوهای وایرال نامیده میشوند. برای ساخت ویدیوی وایرال بایستی نكات خاصی رعایت شوند تا به بهترین شكل دست به دست شوند.
نام دیگر ویدیوهای وایرال، ویدیوهای ویروسی است؛ علت این نامگذاری این است كه این ویدیوها همانند ویروس در جامعه رواج پیدا میكنند و به نحوی همهگیر میشوند.
ویژگیهای ویدیوهای وایرال
روزانه هزاران ویدیو ساخته و تدوین میشود كه از میان آنها تعداد محدودی وایرال و ویروسی میشوند؛ همانطور كه قبلتر به آن اشاره كردیم، ویدیوهای وایرال دارای یكسری ویژگیهای خاصی هستند كه به شرح زیر میباشند:
شمار بازدید
شاید اینطور فكر كنید كه اگر ویدیویی 1 میلیون بازدید دریافت كند، حتماً وایرال است؛ اما در حال حاضر اینطور نیست؛ به طوری كه به گفته بهترین یوتیوبرها، ویدیویی كه بین 3 تا 7 روز بازدید آن دست كم 5 میلیون نفر باشد، وایرال است.
بازدید ویدیو متأثر از عوامل مختلفی چون محتوای ویدیو، محل انتشار و مخاطبان آن است؛ با این حال در شبكههای بزرگی مانند اینستاگرام یا یوتیوب، یك میلیون بازدید رقم زیادی نیست كه بتواند سبب وایرال نامیده شدن ویدیوی مدنظر شود.
حواشی
حواشی كه پیرامون یك ویدیو ایجاد میشود؛ مانند توییتها، هشتگهای اینستاگرامی و صحبت كردن در خصوص آن در دنیای واقعی سبب وایرال یا ویروسی شدن ویدیوی مدنظر خواهد شد.
اكثر ویدیوها تنها با یك توییت ساده وایرال میشوند؛ برای مثال یك نفر ویدیویی را بازدید كرده و در مورد آن توییت میزند؛ به این ترتیب بقیه هم با مشاهده این توییت از آن ویدیو بازدید خواهند كرد.
طول عمر
ویدیوها طول عمر دارند؛ یعنی برخی ویدیوها به سرعت فراموش شده و برخی دیگر ماندگار خواهد شد. یكی از ویژگیهای مهم كه بایستی در ساخت ویدیوهای وایرال مدنظر قرار بگیرد، این است كه این ویدیو نباید طول عمر داشته باشد؛ یعنی پس از گذشت مدت طولانی باز هم به اندازه روزهای اول برای مخاطبان جذابیت داشته باشد.
چرا یك ویدیو وایرال یا ویروسی میشود؟
با بررسی 430 میلیارد بازدید ویدیوی مختلف از سوی یك شركت بازاریابی، این نتیجه به دست آمد كه دو عامل مهم احساسات و انگیزه اجتماعی سبب وایرال شدن یك ویدیو خواهد شد. درواقع اگر یك ویدیو احساسات یك جامعه را برانگیزد، مردم بیشتر آن را به اشتراك خواهد گذاشت و به این ترتیب ویدیو وایرال خواهد شد.
از طرف دیگر بایستی زمانبندی انتشار ویدیوی خود را هم در شبكههای اجتماعی بزرگ نظیر اینستاگرام در نظر داشته باشید؛ به طور معمول ویدیوهایی كه در روزهای نخست بازدید خوبی می گیرند، احتمال زیاد وایرال خواهند شد.
انگیزه اجتماعی
هر كاربری برای اشتراكگذاری یك محتوای ویدیویی انگیزه خاصی دارد. محتوای آموزشی، طنز و … از جمله موضوعاتی است كه سبب میشود افراد آن را به اشتراك بگذارند.
بر انگیختن احساسات
ویدیوهای طنز با احتمال بیشتری وایرال میشوند؛ حتی اگر ویدیوی شما ماهیت طنز ندارد سعی كنید رگههایی از طنز در آن به كار ببرید تا شانس خود را افزایش دهید.
ویدیوهایی كه ماهیت آنها كاملاً احساسی و نارحتكننده هست هم احتمال وایرال شدن دارند اما با این حال ویدیوهای طنز موفقتر هستند.
فرمول طلایی ساخت ویدیوی وایرال
ویدیوی وایرال یك ویدیوی معمولی نیست؛ درواقع ویدویی است كه با درگیر كردن احساسات مردم تا مدتها از آن چه در دنیای واقعی و چه در دنیای مجازی صحبت شود و به عبارتی در ذهنها ماندگار شود؛ از این رو ساخت ویدیوی ویروسی یك هنر است و فرمول طلایی آن 5 قاعده اصلی دارد:
كاربران را در عرض چند ثانیه جذب كنید
شعبده بازان با انجام كارهای هیجانانگیز، توجه مخاطبان را به خود معطوف میكنند. در دنیای آنلاین چیزهای زیادی وجود دارد كه میتواند حواس مخاطبان را بر هم بزند؛ شما مثل شعبه بازان نمیتوانید كاربران را برای مدتی جمع كرده و ویدیو را برای آنها نمایش دهید. شما فقط چند لحظه فرصت دارید تا توجه كاربران را به خود جلب كنید.
متفاوت و عجیب باشید
سوژههای متفاوت مسلماً بیشتر توسط مردم به اشتراك گذاشته میشوند. مثلا برای تبلیغ ماشین ظرفشویی زیمنس برای نشان دادن طبقات انعطاف پذیر آن، ظروف سخت مختلف به شكلی انعطاف پذیری به تصویر كشیده شدهاند؛ در واقع این ویدیو این پیام را به مخاطب منتقل میكند كه به راحتی میتوان ظروف مختلف را در ماشین ظرفشویی جای داد.
این ویدیو به دلیل جذابیت و نوآوری آن، توسط مردم دست به دست شده و یا بازاریابی دهان به دهان خواهد شد.
روی كیفیت كار تمركز كنید
9 الی 10 ویدیوی وایرال مهم در یوتیوب در سال 2013 معرفی شد و بر اساس آنها مدیر یوتیوب اذعان داشت كه همگی آنها با امكانات سطحی و تنها به خاطر كیفیت و جذابیت بالایشان وایرال شدهاند. بنابراین سعی كنید ابتدا روی كیفیت تمركز كنید.
كمتر صحبت كنید و بیشتر عمل كنید
صحبت كمتر و عمل بیشتر در یك ویدیو موجب میشود كه ویدیو وایرال شود؛ درواقع مردم نصایح و صحبتهای طولانی را به اشتراك نمیگذارند؛ مگر آنكه صحبتها بسیار جنجالی و مهم باشند.
با این حال ویدیوهایی كه در آن انجام عملی به افراد آموزش داده میشود به احتمال بیشتری وایرال میشوند؛ برای مثال ویدیوی نحوه بستن كراوات و پوشیدن روسری به ترتیب 19 و 60 میلیون در یوتیوب بازدید دریافت كردهاند.
از شبكههای مناسب استفاده كنید
آخرین اصل برای ساخت ویدیوی وایرال مربوط به اشتراكگذاری آن است. با گذاشتن خودتان در جای مخاطب، وبسایتها یا شبكههایی را پیدا كنید كه مخاطبان شما بیشتر در آنجا حضور دارند؛ پیش از اشتراكگذاری ویدیو با آنها تماس گرفته و هماهنگیهای لازم را انجام دهید.