خبرها و حواشی جذابی که در آگهیهای تلویزیونی یا این روزها در شبکههای اجتماعی با آنها برخورد داشته و دارید، محتوایی است در دنیای دیجیتال مارکتینگ تحت عنوان محتوای زرد شناخته میشود.
چنین محتوایی هرچند کوتاه به قدری جذاب است، که هر خوانندهای را ترغیب میکند تا انتهای مطلب را مطالعه کند و حتی آن را با دیگران نیز به اشتراک بگذارد. از آنجایی که این محتوا نقش زیادی در جذب مخاطب و مارکتینگ دارد، در این مطلب قصد داریم تا به شرح کامل آن بپردازیم؛ با ما همراه باشید.
محتوای زرد چیست؟
مطلب زرد به خبرها و حواشی گفته میشود که یک موضوع را با بزرگنمایی زیاد مطرح میکند. این محتواها معمولا به حواشی زندگی سلبریتیها و سیاستمداران، حوادث و علوم ماورالطبیعی و در مجموع جنجال در سایر حوزهها میپردازد.
درست است که محتواهای زرد غالباً چنین موضوعاتی دارند ولی چند سالی میشود که برندها و کسب و کارهای مختلف هم به این محتواها روی آوردهاند. در واقع این محتواها با جذب مخاطبان به ویژه در فضای مجازی و شبکههای اجتماعی کمک زیادی به توسعه کسب و کارها کردهاند. تجربه نشان داده که محتواهای زرد بیشترین بازخورد را در شبکههای اجتماعی داشتهاند؛ از این رو تولید کنندگان محتوا سعی کردند از این طریق رسانه خود را پربازدید کنند.
اگر بخش اکسپلور اینستاگرام را مشاهده کرده باشید، حتما ویدیوهایی را مشاهده کردهاید که دارای تیتری با فونت درشت و زردرنگ هستند. این تیترها اغراق آمیز و فریبنده انتخاب میشوند تا مخاطبان را به مشاهده محتوا و پیگیری آن تشویق کنند.
تولید محتوای زرد
تولید محتوای زرد بر پایه دو اصل مهم است: اول حاشیه و دوم بزرگنمایی. با این حال برای تولید چنین محتوایی در کنار حاشیه و بزرگنمایی به تیترهای خاص، عکسهای جذاب، اخبار جنجالی، نقل حوادث تکاندهنده، تخریب شخصیت افراد، ورود به حریم خصوصی و داستانپردازیهای شگفتانگیز نیاز هست. میتوان گفت لحن کلام محتوای زرد دراماتیک و با تکیه بر احساسات زودگذر و تبدار جامعه است.
در جریان حوادث احساسی و جنجالی، رسانههای زرد تمام تلاششان را میکنند تا احساسات مردم را شعله ور کنند و نقش تعقل و حقایق را در این میان کمرنگ کنند.
تولید محتوای زرد بر مبنای نیازهای هر جامعه متفاوت است و حوادث و جنجالهای چهرههای مشهور موج های احساسی در آنها ایجاد میکند. رسانههای زرد در این راستا از تکنیکهایی مانند جنجالآفرینی خبری، شایعات و استفاده از عواطف، عقاید و گرایشهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی افراد استفاده میکنند.
انواع محتوای زرد
انواع محتواهای زرد بر مبنای نوع رسانه و نیاز جامعه میتوانند متنی یا بصری باشند. در مطبوعات و روزنامه ها معمولاً به صورت محتوای متنی استفاده میشود و عکس به ندرت در آن به کار میرود؛ در رسانه های تصویری، خبرگذاری و شبکههای اجتماعی از محتوای تصویری و ویدیویی استفاده میشود.
زردنویسی چیست؟
همانطور که در قسمت قبلی به آن اشاره کردیم، تولیدکنندگان محتواهای زرد با برانگیختن احساسات مردمی در خلال حوادث جامعه و جنجالهای افراد مشهور سعی دارند تا مخاطبان را جذب کنند. به چنین تولید محتوایی زردنویسی گفته میشود. در چنین پیام هایی دو اصل شگفتی و کشش وجود دارند که با سوژههای ممنوع جامعه نزدیک هستند. این نوع محتوا دارای سه بخش کلی است؛ سوژه زرد، تیتر زرد و پیام زرد.
سوژه زرد
سوژه زرد همان موضوعات جنجالی است که با تکیه بر حواشی و حوادث مختلف سعی دارد تا احساسات مردم را درگیر کند. حواشی زندگی سلبریتیها مانند بازیگران یا ورزشکاران، حوادث و وقایق سیاسی، فرهنگی و اجتماعی و حتی افراد مطرح در حوزه سیاست یا فناوری نمونه هایی از این سوژه ها هستند که تولیدکنندگان محتواهای زرد به سراغ آنها میروند.
تیتر زرد
مهمترین بخش محتوای زرد تیتر آن است. مخاطبان با توجه به این تیتر تصمیم میگیرند که ادامه مطلب را دنبال کنند یا خیر. یک مطلب زرد را می توان از روی تیتر آن به راحتی تشخیص داد. تیتر زرد، تیتری مهیج، اغراق آمیز و هیجان انگیز است.
یکی از ویژگیهای مهم تیتر زرد ابهام انگیز بودن آن است؛ به طوری که نمیتوان به راحتی اصل مطلب را متوجه شد. برای نوشتن این تیتر کوتاه و جذاب معمولاً از کلمات ساده و قابل فهم استفاده میشود که درک آن برای همه ممکن باشد.
پیام زرد
در رسانه ها پیامها یا اخبار انواع مختلفی دارند که اخبار زرد یکی از آنهاست. چنین خبرهایی اگرچه از نظر خبرنگاران رسمی خوشایند نیست اما چه بخواهیم چه نخواهیم طرفداران خاص خودش را دارد. تشخیص اخبار زرد کار آسانی است؛ اگر خبری تمرکزش روی بزرگنمایی و حاشیه بود بدانید که محتوای زرد است.
نقش محتوای زرد در جذب مخاطبان
محبوبیت چنین محتوایی به دو دلیل ابهام در موضوع و اهمیت موضوع است. هرچه میزان اهمیت یک موضوع بالاتر باشد، میزان نفوذ آن در مخاطب هم به تبع بشتر میشود. همچنین به همان اندازه که ابهام در موضوعی افزایش پیدا کند، میزان نفوذ پیام و جذب مخاطب هم بالا میرود. توجه داشته باشید که از میان هزاران اخبار زرد که روزانه در رسانههای مختلف منتشر میشود تنها تعدادی از آنها با توجه بالای مخاطبان رو به رو میشود و وایرال میشود. از این جهت بایستی در انتخاب سوژه، تیتر و محتوا نیاز هر جامعه و شرایط فعلی آن را سنجید تا احساسات مخاطبان را درگیر کرد.
تجربه نشان داده که اخبار و حواشی سلبریتیها در جذب مخاطب بسیار موفق عمل کردهاند؛ همچنین ابزار انتشار محتوا هم در جذب مخاطب اهمیت زیادی دارد. برای مثال مطالب زرد از جمله جذاب ترین محتواهای اینستاگرام با بازخورد بسیار خوبی از سوی مخاطبان روبهرو شده است. بنابراین میتوان گفت که اینستاگرام قدرتمندترین ابزار برای انتشار محتوای زرد به شمار میرود.
خبرنگاری زرد
خبرنگار زرد به خبرنگاری گفته میشود که به دنبال اخبار و حواشی پرالتهاب و هیجان انگیز است. این خبرنگاران تخصصهای مختلفی دارند؛ برای مثال گروهی از خبرنگاران اخبار و حواشی مربوط به سلبریتیها را رصد و منتشر میکنند، که اصطلاحاً به آنها پاپاراتزی گفته میشود. گروهی دیگر هم اخبار و حواشی مربوط به وقایع سیاسی، اقتصادی، فناوری و اجتماعی را منتشر میکنند.
به طورکلی آنچه خبرنگاران محتوای زرد به آن احتیاج دارند، حاشیه و به روز بودن اخبار است. این دو مورد اصلیترین عوامل رقابت میان رسانههای مختلف هستند. برای مثال ممکن است که چند رسانه به سراغ یک سوژه بروند اما آنهایی موفق هستند که سوژه را بحث برانگیزتر و ملتهبتر مطرح کنند.