منظور از مس ماركتینگ روشی از بازاریابی است كه در آن نیاز طیف انبوهی از افراد جامعه پاسخ داده میشود و محصول و خدماتی در راستای آن ارائه خواهد شد. اگرچه به عقیده برخی این روش منسوخ شده اما همچنان تكنیكهای آن برای رشد گروهی از كسب و كارها مناسب است. در ادامه این مقاله از ترافیك مدیا قصد داریم تا ضمن معرفی بازایابی انبوه و ویژگیهای آن، مزایا و معایب آن را برشماریم.
مس ماركتنیگ چیست؟
مس ماركتینگ یا mass marketing بخشی از بازار است كه نیاز انبوهی از افراد جامعه را تأمین میكند. افرادی كه در این حوزه فعالیت میكنند نیازها و خصوصیات جمعی و عمومی را در نظر میگیرند و به جزئیات و وجه تمایز آنها كاری ندارند.
تولیدكنندگان و بازاریابهای انبوه تنها یك نیاز كلی را در نظر میگیرند و تفاوتهایی مثل جنسیت یا رنگ پوست افراد را در نظر نمیگیرند. برای مثال یك تولیدكننده دستمال كاغذی به شكل انبوه این محصول را تولید كرده و بدون در نظر گرفتن این كه به دست چند نفر میرسد، آن را روانه بازار خواهد كرد.
در این بازاریابی ابزارهای ارتباط دسته جمعی مانند تلویزیون، رادیو و موارد مشابه مورد استفاده قرار میگیرد. محصولاتی كه به شكل انبوه تولید میشوند از طریق این رسانههای دسته جمعی به مردم معرفی میشوند .
mass marketing نقطه مقابل niche marketing یا بازاریابی گوشهای است. این روش بازاریابی همانطور كه از نامش مشخص است، تنها نیازهای گروه خاصی از افراد جامعه را تأمین میكند.
نكته:
محصولی كه در بازایابی انبوه عرضه میشود جنبه عمومی دارد و عده زیادی از افراد جامعه به آن نیاز دارند. درواقع محصولی كه تنها مخصوص قشر خاصی از جامعه هست، نمیتوان با بازاریابی انبوه و صرف هزینه بالای تبلیغات آن در رسانههای جمعی، فروش خوبی برایش تخمین زد.

ویژگیهای بازاریابی انبوه
در این روش بازاریابی همانطور كه پیشتر به آن اشاره كردیم، نیاز طیف انبوهی از جامعه را پاسخ داده میشود و درواقع بازار هدف آن شمار زیادی از مردم جامعه را شامل میشود. برای مثال برای شركتهای تولیدكننده صنایع غذایی همه مردم تحت عنوان بازار هدف شناخته میشوند.
افرادی كه در حوزه بازاریابی انبوه كار میكنند، این امكان را دارند تا از رسانههای جمعی رادیو و تلویزیون برای تبلیغات استفاده كنند. این افراد برای رسیدن به هدف نیازی ندارند كه برای جلب نظر و اعتماد گروه خاصی از مردم تلاش كنند؛ كافیست تنها آگهی خود را از طریق این رسانهها به اطلاع مردم برسانند.
به علاوه هدف اصلی فعالان در حوزه بازاریابی انبوه، این است كه با تكرار پیام خود در ذهن بیننده و شنونده از طریق تبلیغات، در جامعه برندسازی كنند.
وظایف رسانههای مختلف در مس ماركتینگ
استفاده مؤثر از رسانه در بازایابی انبوه رمز موفقیت در این عرصه است. تولیدكنندگان محصولات انبوه بایستی از طریق این رسانهها پیام خود را به مخاطبان انتقال دهند و برند خود را در ذهن آنها ثبت كند. درواقع كافیست این افراد برند خود را یه انبوه مردم معرف كنند و با تكرار و انتشار آگهیهای جذاب در ذهن مخاطبان ماندگار شوند. روزنامه، رادیو و تلویزیون بهترین مراجع برای معرفی محصولات انبوه به مردم هستند.

معایب و مزایای بازاریابی انبوه
در این بخش از مقاله قصد داریم تا مزایا و معایب بازاریابی انبوه را مطرح كنیم كه برای افرادی كه قصد دارند وارد این حوزه شوند، اهمیت زیادی دارد. نخستین مزیتی كه میتوان برای mass marketing در نظر گرفت این است كه امكان تولید و عرضه انبوه محصولات را فراهم میكند و به این ترتیب به میلیونها نفر چه در داخل و چه در خارج از كشور معرفی خواهند شد. این گروه از تبلیغات به دلیل استفاده از رسانههای جمعی نیاز به تبلیغات آنلاین، تلفنی یا پیامكی ندارند. با این حال بازاریابی انبوه دارای معایبی هم هست كه در ادامه به توضیح آنها خواهیم پرداخت:
- نكته جالب توجه در خصوص مس ماركتینگ این است كه بهتر است برای محصولات گران قیمت استفاده نشود. زیرا اكثر مردم برای این دسته از محصولات وقت نمیگذارند و ممكن است این بازاریابی آنطور كه باید نتیجه بخش نباشد.
- هزینه تبلیغات در بازاریابی انبوه بسیار بالاست؛ از این جهت قبل از تبلیغات در رسانهها اول بایستی به فكر هزینهها باشید. همچنین در برآورد هزینهها میزان فروش محصولات خود را در نظر بگیرید؛ چراكه تبلیغات بدون داشتن فروش شما را متضرر خواهد كرد.
- با تبلیغات در رسانههای جمعی این امكان وجود دارد كه مثل سابق بازخورد خوبی دریافت نكنید. علت اصلی این امر ایجاد شدن انواع روشهای بازاریابی است كه افراد یك جامعه را به طرز مستقیم تحت تأثیر قرار میدهد.
- از دیگر معایب بازاریابی انبوه میتوان به نداشتن ارتباط مستقیم با مخاطبان اشاره كرد؛ پس نمیتوان نظرات و پیشنهادات تك تك آنها را بررسی كرد. راههای تعاملی میان تولید كننده و مصرف كننده بسته شده و به این ترتیب نمیتوان اثربخشی تبلیغات روی آنها را متوجه شد.
- نداشتن ارتباط مستقیم با مشتریان در این نوع بازاریابی موجب شده تا نتوانید نقاط ضعف خود را متوجه شوید و در ادامه هم اشتباهات خود را تكرار كنید؛ از این جهت تمامی هزینههایی كه تاكنون صرف این تبلیغات كرده اید، به هدر خواهد رفت.
- با توجه به افزایش احتمال شكست كمپینهای تبلیغاتی در مس ماركتینگ و این كه در این نوع بازاریابی تنها از یك روش استفاده میشود ، در صورت بروز هرگوونه مشكلی در این مسیر، تمامی هزینههای شما به هدر خواهد رفت.