طراحی گرافیک در روند برندسازی کسب و کارها نقش کلیدی و مهمی دارد. ساخت هویت بصری برند در صورتی که به خوبی و درستی صورت پذیرد، میتواند اولین قدم برای موفقیت کسب و کار به حساب بیاید. طراحی هویت بصری برای برندها محدود به طراحی لوگو، بروشور و پوستر نیست، بلکه این حوزه بسیار گستردهتر از آن چیزی است که به نظر میرسد.
همانطور که هر فردی هویت خاص خود را دارد، هر کسب و کاری نیز هویت بصری خود را دارا است که همین نقطه تمایز یک کسب و کار با دیگر کسب و کارها است. هیچ کسب و کاری بدون هویت تصویری موجودیت نخواهد داشت و برندسازی و بازاریابی در جامعه محقق نخواهد شد.
هویت بصری برند و اهمیت آن
باید هویت تصویری برند خود را به گونهای تعریف کنید که بیانگر همهی زوایای کسب و کار شما از خدمات و محصول گرفته تا هدف و ارزش و … باشد. این تعریف باید در نوع خود خاص و منحصر به فرد باشد. هویت بصری کسب و کارها شامل المانهایی مثل رنگ، طرح، لوگو و شعار یک برند است که کسب و کار از طریق آن به مخاطبها معرفی میشود. در واقع با شنیدن نام یک برند، مخاطب همهی اطلاعاتی که پیشتر به صورت سمعی و بصری در ارتباط با آن برند شنیده را به خاطر میآورد.
هویت بصری کسب و کارها به عنوان اولین برخورد برند با مخاطب از اهمیت ویژهای برخوردار است. طراحی هویت تصویری برندتان هر قدر متفاوتتر، خلاقتر و هدفمندتر باشد، تأثیرگذارتر خواهد بود؛ زیرا مخاطب هنگام مراجعه به بازار برای تهیه محصول یا خدمات مورد نظرش با برندهای متعددی روبرو میشود و اگر توانسته باشید هویت بصریای خاص و جذاب طراحی کرده باشید، مخاطب برند شما را انتخاب میکند.
طراحی حرفهای تصویر برند فروش و موفقیت کسب و کار شما را تضمین میکند. تمام عناصری که مربوط به نمادها و گزینههای گرافیکی یک کسب و کار است، در واقع هویت بصری آن برند را تولید میکنند و همین تصاویر بعد از گذشت مدت زمانی در ذهن مخاطب ثبت میشوند. آنچه از برند شما از طریق هویت تصویری در ذهن مخاطبان شکل گرفته است، با شنیدن نام برندتان در ذهن او تداعی میشود.
چه چیزی هویت بصری برند را میسازد؟
عواملی که این مبحث کلیدی و مهم را شکل میدهند به شرح زیر هستند:
رنگ سازمانی:
رنگها یکی از المانهای اصلی و ابتدایی در طراحی تصویر برند هستند. رنگ سازمانی باید بر اساس مفهوم رنگ و ارتباطی که بین آن با برند میتوان ایجاد کرد انتخاب شود.
لوگوی سازمان:
در لوگوی هر سازمانی معنی و مفهومی نهفته است. اگر این طراحی به گونهای انجام شود که مفهوم درست و مرتبطی منتقل شود، لوگو ما موفق بوده است در غیر اینصورت با طراحی لوگوی نامناسب شانس جذب مخاطب خود را پایین آوردهایم.
الگوی برند:
الگو یا پترن برند با به کارگیری عناصری مثل لوگو تایپ، مونوگرام یا پیتوگرام طراحی میشود. الگوی برند کاربردهای بسیاری دارد مثل استفاده در وب سایت، استفاده در طراحی بستهبندی محصولات و … .
برند بوک سازمان:
کتابچهی برند که به آن برند بوک هم گفته میشود، کتابچهای است که خط مشی و قوانین شرکت در آن بیان شده که میتوان از اطلاعات آن برای طراحی عوامل مختلف شکلدهندهی هویت بصری استفاده کرد. رنگ و فونت سازمانی، ساختار، سایز و محل ثبت لوگو در رسانههای مختلف در کتابچهی برند ثبت شده است. هدف از کتابچهی برند یکپارچه کردن طراحیها و هویت برند است.
ست اوراق اداری:
طراحی کردن اقلام و ستهای اداری (سربرگ، پاکت، کارت ویزیت و …) و یکپارچه سازی آن با دیگر عناصر کسب و کارتان میتواند کمک بزرگی به انتقال هویت بصری برندتان به مشتری داشته باشد.
گرافیک سایت و اپلیکیشن:
همهی رسانههای یک کسب و کار باید از هویت بصری آن کسب و کار پیروی کنند. سایتها و اپلیکیشنها هم جزو همین رسانهها هستند و باید بر طبق استانداردهای برند بوک و قواعد آن پیش روند.
بسته بندی محصولات:
بسته بندی در خرید اول تأثیر بسیاری بر تداوم خرید مشتری دارد. به همین دلیل بسیاری از سازمانها به اهمیت این مورد رسیدهاند و سعی میکنند با بسته بندیهای خلاق مشتریهای خود را حفظ کنند و مشتریهای بالقوه را به باالفعل تبدیل کنند.
جنس بسته بندی، رنگ آن، چیدمان و تکنیکهای چاپ آن همگی میتوانند در ساخت هویت بصری برند اثرگذار باشند.
کاتالوگ:
کاتالوگها کارآیی بسیاری در بازاریابی و معرفی محصول و خدمات دارد. طراحی کاتالوگ باید طبق برند بوک سازمان صورت بگیرد. کاغذ مناسب، جوهرهای با کیفیت، تکنیکهای چاپ، صرافیهای حرفهای و حتی تکنیکهای چاپ همگی در طراحی کاتالوگ اهمیت ویژهای دارند.
عکسهای تبلیغاتی و صنعتی:
عکسهای تبلیغاتی و صنعتی به دلیل اینکه جزو اولین معرفهای بصری کسب و کار به حساب میآیند، اهمیت بسیاری دارند و در طراحی کاتالوگ، بروشور، وب سایت و … از آنها استفاده میشود.
همهی موارد یاد شده با هم هویت بصری یک برند را تشکیل میدهند پس باید در طراحی همهی آنها دقت لازم را به خرج داد. فراموش نکنید که عناصر هویت بصری برند باید با در نظر گرفتن نوع فعالیت شما و تعیین پرسونای برند شما صورت پذیرد. ضمن اینکه نباید از اهمیت روانشناسی گرافیک و تأثیرات آن غافل بود.