در دنیای دیجیتال مفاهیم مختلفی مطرح است که با وجود تفاوت بنیادی، گاه به اشتباه به جای هم به بکار میروند؛ مانند وبلاگ و وبسایت. در این مقاله از ترافیک مدیا میخواهیم معنا و مفهوم وبلاگ را برایتان کاملاً شفاف کنیم تا تفاوتهای آن را با وبسایت بهتر درک کنید. همچنین در ادامه تفاوت پورتال با وبسایت را نیز بررسی خواهیم کرد؛ با ما همراه باشید.
وبلاگ weblog چیست؟
weblog متشکل از دو کلمه web به معنای شبکه جهانی و log به معنای گزارش روزانه یا روزنوشت میباشد. پس بر این اساس میتوان گفت وبلاگ یک صفحه شخصی یا گروهی است که به صورت روزانه یا در فواصل زمانی مختلف با نوشته های جدید آپدیت میشود. وبلاگ یک صفحه وب است که غالباً نوشته های آن به صورت کوتاه و خلاصه در فضای اینترنت منتشر میشود؛ البته در فواصل زمانی مشخص. وبلاگها بر اساس موضوع و محتوا انواع مختلفی دارند.
در وبلاگ نویسی، لینکها و نظرات در مورد سایر وبسایتها، اخبار کسب و کار و اشخاص موفق، ایدههای گوناگون در مورد مسائل روز، خاطرات روزانه، شعر و ادبیات، عکس و موزیک، آموزش نرم افزارهای کامپیوتری، اخبار سیاسی و اقتصادی و اجتماعی و … مطرح میشود.
به شخصی که وبلاگ را ایجاد میکند، اصطلاحاً بلاگر گفته میشود. وبلاگ به دو دسته شخصی و گروهی گفته میشود که در ادامه هریک از آنها را بررسی خواهیم کرد.
وبلاگ شخصی و وبلاگ گروهی
وبلاگ شخصی به وب نوشتی گفته میشود، که فرد هر آنچه در ذهنشان هستند را در بلاگ خود منتشر می کنند. درواقع این نوع وبلاگ نتیجه افکار و نظرات یک فرد است. در مقابل وبلاگهای گروهی بر اساس اهداف و علایق گروهی ایجاد میشوند. این وبلاگها موضوعات مختلفی دارد؛ برای مثال برخی از آنها جنبه سرگرمی و تفریحی دارند اما برخی دیگر پژوهشی یا آموزشی هستند.
به طورکلی وبلاگ چه شخصی باشد چه گروهی، ارتباطات فردی، تیمی و سازمانی افراد را تقویت میکند. درواقع با استفاده از وبلاگ خیلی راحتتر از ایمیل میتوان ارتباطات گروهی ایجاد کرد و لینکها، فایلها، نظرات و پیشنهادات خود را منتقل کنید.
وبلاگ با وبسایت چه تفاوتی دارد؟
شاید تا اینجای مطلب اینطور فکر کنید که اگر قرار هست به صورت فردی نظرات و ایدههای شخصی خود را در فضای وب منتشر کنید و یا به صورت گروهی به یک موضوع خاص بپردازید، پس وبلاگ چه تفاوتی با وبسایت دارد؟
- وب سایتها پلتفورمی رسمی هستند ولی وبلاگ عمدتا جنبه شخصی دارند.
- آپدیت وب سایتها نسبت به بلاگها، پیچیدهتر است و به وقت بیشتری نیاز دارد.
- طراحی وبسایت ساختار پیچیدهای دارند، در حالی که وبلاگها سادهتر هستند.
- وبسایتها اغلب موضوعات خاصی دارند، ولی وبلاگها تمام وقایع ریز و درشت زندگی را پوشش میدهند و درواقع یک گزارش روازنه به شمار میروند.
- لحن نوشتهها در وب سایت رسمی است؛ این درحالی است که وبلاگها لحنی غیر رسمی و صمیمانه دارد.
- در وب سایتها مواردی از محدودیت و سانسور مشاهده میشود؛ در حالی که وبلاگها از این نظر بسیار آزادتر هستند.
- وب سایتها سازوکاری بسیار منظم و ساکن دارد؛ درحالی که وبلاگها محیطی بسیار پویا و بینظمی دارند.
- وب سایتها حال و هوای مدرنی دارند اما وبلاگها حال و هوای پست مدرن دارند.
حال که بحث بررسی مفاهیم مختلف در حوزه محتوانویسی در وب مطرح شده است، در ادامه تفاوت سایت و پورتال را بررسی می کنیم.
سایت با پورتال چه تفاوتی با هم دارند؟
پورتال درواقع دروازه یک بانک اطلاعاتی است و حکم یک راهنما را دارد؛ راهنمایی که همه اطلاعات موردنیاز ما را شامل میشود. این درحالی است که وبسایت تنها حاوی اطلاعاتی است که تنها روی همان وبسایت قابل دسترس است. درواقع دادهها تنها روی پایگاه اطلاعاتی خود سایت قرار دارد.
پورتال ها غالباً حاوی مطالبی عمومی هستند. اطلاعاتی که بر روی پورتال ذخیره میشوند پراکندگیهای موضوعی زیادی هستند. از این جهت در بسیاری از پورتالها با حجم اطلاعات پراکنده، ابزارهایی مانندDirectory وجود دارد که اطلاعات را طبقه بندی میکند. اما وبسایت از منابع محدودتری استفاده میکند، محتوای آن بر محور موضوعی مشخص است و پراکندگی مطالب در آنها مشاهده نمیشود. درواقع وبسایت تخصصیتر به موضوعی میپردازد.
پورتال یک سیستم کاربر محور است؛ یعنی همه امکانات آن بر مبنای پاسخگویی به نیازهای کاربران با سلایق، علایق و تفاوت های سنی، جنس و … است. پست الکترونیکی، Chat، انجمنهای اینترنتی و … از جمله امکاناتی است که احتمالاً برای کاربران جذابیت زیادی دارد.
از طرف دیگر وبسایت یک سیستم موضوع محور است. درست است که وبسایت نیز امکانات مختلفی برای کاربران فراهم کرده است؛ اما کاربرانی که با وبسایت کار میکنند به نحوی باید به موضوع آن ارتباط برقرار کنند و یا به آن علاقمند باشند.
پورتال و وبسایت درگاه های ارتباطی میان شما و کاربران محسوب میشوند. کاربران از طریق بخش کامنت میتوانند ایدهها و نظرات خود را با شما در میان بگذارند؛ به این ترتیب تجربه کاربری افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین این دو پلتفورم راهی مؤثر برای کسب درآمد هستند. پورتالها از طریق تبلیغات و وبسایت ها به ویژه وبسایت های فروشگاهی میتوانند کسب درآمد داشته باشند.
وبلاگ و وبسایت دو مقوله جدا در دیجیتال مارکتینگ هستند که تفاوتهای زیادی با هم دارند و گاه به اشتباه به جای هم بکار میروند. وبلاگ گزارش روزانه یا هفتگی است که به صورت فردی یا گروهی به موضوعی خاص میپردازد. درحالی که وبسایت به صورت تخصصی و رسمی به موضوعی می پردازد. همچنین وبسایت با مقولهای بزرگتر به نام پورتال که راهنمایی جامع و کامل است بررسی کردیم.