گوگل همسو با تغييرات رفتاري انسان ها، همواره الگوريتمهاي جديدي را روي كار ميآورد. يكي از اين الگوريتم ها Mobile First Index است كه نشاندهنده اهميت بالاي گوگل به كاربران گوشي ميباشد. پاسخ به اين سؤال كه چرا بايد سايتها موبایل فریندلی باشند يا به عبارتي طراحي مناسب و خوب براي موبايل داشته باشند هم در نتيجه اضافه شدن الگوريتم جديد گوگل است كه متأثر از تغيير سليقه كاربران ميباشد.
الگوريتم موبايل فرندلي مشخص ميكند كه كاربران سايت بيشتر از موبايل براي جستجو در اينترنت استفاده ميكنند؛ به جاي اين كه از كامپيوتر يا لپ تاپ استفاده كنند.
در اواسط سال 2015 نمودار مربوط به جستجو در ابزارهاي دسکتاپ و موبایل يكديگر را قطع كرده و همین پیش افتادن جستجو بر مبناي ابزاري مانند موبایل سبب شد تا از سال 2018 گوگل مبناي اعطاي رتبه به وب سايت ها را از حالت Desktop به Mobile تغيير دهد.
در سال هاي اخير ميزان استفاده كاربران از موبايل براي جستجو در اينترنت، به بيش از 85 درصد رسيده است. اين آمار گوياي اين مسئله است كه براي موفقيت در بالا بردن امتياز سئو و پيشي گرفتن از رقبا، بايستي سايت را بهگونهاي طراحي كرد كه موبایل فریندلی بوده و به عبارتي براي كاربران موبايل مناسب باشد؛ به عبارتي سايت طراحي درستي براي جستجو از طريق موبايل داشته باشد.
اطمينان از موبایل فریندلی بودن سايت
به دنبال افزايش استفاده از اسمارتفونها براي جستجو در اينترنت، شركت گوگل الگوريتم جديدي طراحي و ارائه كرده كه بر مبناي آن سايتها بايد موبايل فريندلي طراحي شوند و براي كاربران موبايل مناسب باشند.
براي اينكه اطمينان حاصل كنيم كه سايت ما براي كاربران موبايل درست طراحي شده است يا به عبارتي موبايل فريندلي هست يا خير، ميتوانيم از روشهاي زير استفاده كنيم:
- مطمئن شويد كه Googlebot امكان دستيابي به محتواي سايت شما و رنديگ آن را دارد.
- دقت كنيد كه متاتگ هاي بكار گرفته شده در سايت، در قالب دسكتاپ و البته موبايل يكي باشند.
- دقت كنيد كه meta robots tag بكار رفته ايندكس يا فالو باشند؛ در غير اين صورت گوگل بات قادر به تشخيص محتوا نخواهد بود.
- جهت محتواي وب سايت المان lazy-load را بكار نبريد.
- دقت كنيد كه URL را با disallow مسدود نكرده باشيد.
- به محتواي سايدبار و فوتر دقت داشته باشد.
- مطمئن شويد كه محتواي سايت در دستاپ و موبايل يكسان باشند.
- به روز رساني سايت موبايل را الويت قرار دهيد تا معادل محتواي دسكتاپ گردد.
- در سايت موبايل از عناوين وتگهاي هدینگ واضحي كه در ورژن دسكتاپ بكار برديد، استفاده نماييد.
- در صورت استفاده از استراكچر ديتا، دقت كنيد كه در هر دو ورژن سايت شما وجود دارند.
- سعي كنيد عكسهاي كوچك و ناواضح و با فرمت هاي ناشناس در سايت موبايل خود بكار نبريد.
- سعي كنيد كه از URL هاي يكسان در هر دو ورژن سايت استفاده كنيد.
دلايل موبايل فريندلي كردن سايت چيست
همانطور كه پيشتر به آن اشاره شد، بر اساس الگوريتم جديد گوگل، رتبه دهي به سايت بر اساس موبايل فرندلي بودن آن صورت ميگيرد؛ لذا بايد دقت كرد كه سايت شما براي كاربران موبايل طراحي و عملكرد درستي داشته باشد.
اگر وب سایتي موبایل فریندلی نباشد، بازديد از آن در موبايل بسيار دشوار خواهد بود؛ به نحوي كه کاربر مجبور است با بزرگنمايي صفحات آن را مشاهده كند؛ لذا در اكثر مواقع سايت را ترك ميكنند.
اين درحالي است كه در ورژن موبایل فریندلی سایت، كاربران به راحتي با گوش همراه خود ميتوانند به مطالب سايت دسترسي داشته باشند.
ورژن موبایل سايت برای راهاندازي و مديريت کسب وکارهاي اينترنتي بسيار ضروري است؛ چه يك سايت گردشگري داشته باشيد و چه يك سايت فروشگاه، بايستي براي كسب موفقيت بيشتر سايت خود براي كاربران موبايل بهينه كنيد؛ همچنين ميتوانيد اطمینان حاصل نماييد که کاربران در هنگام بازدید صفحات سايت شما با تلفن همراه، میتوانند نيازهاي خود را برآورده ساخته و تجربه خوبی كسب كنند.
گوگل با آناليز داده هاي آماري، به اين نتيجه رسيده است كه كاربران در دنياي امروز، با استفاده از موبايل راحت تر به جستجو در اينترنت و كسب نتيجه مدنظر ميپردازند؛ به عبارتي رضايتمندي بيشتري دارند
اين امر سبب شده كه گوگل به اين جمعيت بزرگ از كاربران اهميت دهد و به دنبال آن الگوریتم Mobile First Index را معرفي نمايد.
رفتار متفاوت موبايل گوگل در خصوص سايت هاي مختلف
الگوريتم موبايل گوگل در برابر سايت ها 4 رفتار مختلف دارد كه به شرح زير مي باشند:
سايت هاي داراي نمايش يكسان در دسكتاپ و موبايل
اين نوع سايت ها داراي نمايش يكساني هم در صفحه موبايل و هم در صفحه دسكتاپ هستند.
سايت هاي واكنش گرا
نمايش اين نوع سايت ها هم در موبايل و دسكتاپ يكسان است؛ اما تغييرات اندكي بين آن ها وجود دارد. لازم به ذكر است كه در سايتهاي واكنش گرا اين احتمال وجود دارد كه بخشي از محتواي سايت در موبايل نمايش داده نميشود كه ناشي از وجود کدهای CSS است؛ اين امر بر بر رتبه بندي سئوي سايت شما تأثيرگذار خواهد بود.
سايتهاي داراي قالب جداگانه موبايل و دسكتاپ
برخي از سايتها داراي نسخههاي جداگانه اي براي دسكتاپ و موبايل هستند؛ از جمله معروفترين اين سايتها مي توان به فيسبوك اشاره كرد.
دايناميك سروينگ
اين نوع از سايتها داراي یک URL با دو کد متفاوت HTML بوده و دو ویو متفاوت به نمایش ميگذارند.